Една трета от смартфоните и таблетите не използват никаква форма на защита, показва проучване. А повече от половината потребители на тези устройства ги ползват за онлайн банкиране. Така рискът за личната информация и за парите ни е огромен, предупреждават специалисти. В устройствата се съдържат пароли, служебни имейли и лични данни, които също са под заплаха от посегателство. Ако загубен телефон попадне в ръцете на злонамерен човек, щетите могат да бъдат не само финансови.
Има три основни начина на защита за тези устройства - заключване с ПИН код, лицево разпознаване или пръстов отпечатък. Все още много малко потребители правят копия на информацията си, което също е добър начин на защита.
Големи рискове се крият и в инсталирането на приложения, като игри и всякакви други забавления. Основният съвет е да ползваме само официалните онлайн магазини. 
Трябва да сме особено внимателни и с разрешенията, които даваме при инсталиране на дадено приложение. Те могат да ни записват със звук или видео или да постват във Фейсбук от наше име, когато сами решат. Станем ли жертва на подобно приложение, „измъкването“ е почти невъзможно.
Напоследък се наблюдава истински бум на хакерски атаки срещу електронното банкиране у нас. Вирус от типа „бот нет“ краде информация за потребителите и опразва сметките им за броени секунди.