Комисията, която прави преглед на документите, свързани с атаката срещу българската база "Индия" в Кербала през 2003 г. приключи своята работа. Днес е последният ден, в който тя трябва да представи окончателните си заключения.

Това обясни министърът на отбраната Ангел Найденов. В Ирак, Кербала на 27 декември 2003 г. след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

Това, което може да се очаква е разсекретяване на доклада с оценката на назначената за тази цел комисия от Министерство на отбраната, каза Ангел Найденов.

Той обясни, че това е докладът, който изследва всичко, което се е случило на 27 декември, включително мерките, които са взети за осигуряване на охрана и безопасност на базата, пропуските, които е имало тогава в дейността на различните военни експерти, реакциите и действията на българските военнослужещи и изводите. Ще бъде разсекретен целият доклад и достъпът до информацията в него ще бъде по реда на Закона за достъп до обществена информация. Така всеки един, който проявява интерес може да направи заявка и да ползва този доклад.

От МО ще огласят на сайта приключването на работата на тази комисия, а в понеделник се очаква и пресконференция, на която да огласят резултатите и процедурата за достъп до доклада.