Да обучи и да даде работа на 12 сираци в Русе е идеята на шеф-майстора Мик Купър от Англия, която той оповести на пресконференция вчера. За да я реализира, е необходимо да се изгради обучителен център и да се отвори „Феникс кафе“. От Община Русе са поели ангажимент да му предоставят терена в училището в Средна кула, което не се използва, за да направи там обучителен център. За „Феникс кафе“ обаче на този етап няма помещение. Всъщност идеята на англичанина е професионален готвач и консултант да обучават шестима младежи в центъра и шестима в кафето, като след месец те ще се разменят, а уменията им ще стават все по-добри. Купър вече е реализирал идеята си във Видин, а голямата му мечта е да разкрие във всеки град в България „Феникс кафе“ и да помогне на колкото се може повече хора, които нямат перспектива пред себе си. Целта му е не да печели пари, а да инвестира в уменията на хората.
Преди да се премести в България, Купър е бил директор на хотел-ресторант и на училище по туризъм в Англия. Работил е като главен готвач, пекар, а страстта му е да обучава младежите на кулинарни техники. „Феникс кафе“ не е просто кафене, а място, където хората могат да обменят идеи, да си разменят книги, да гледат различни видеоклипове, разказа той. Всички продукти в заведението се изработват без консерванти и изкуствени съставки. Във „Феникс кафе“ във Видин произвеждат хляб без глутен, а за сандвичите използват изпечения на място хляб, който комбинират със сос от майонеза и кисело мляко. Тортите и сладкишите са ръчно направени, а най-продаваната супа е от моркови с портокал. „Феникс кафе“ има жив пулс и този пулс са нашите клиенти, сподели Купър.
Впечатлен от идеята на Купър, с когото се познават по линия на Асоциацията на дунавските общини, зам.-кметът Страхил Карапчански заяви, че с оглед социалните й функции на Общинския съвет ще бъде предложено да предостави сградата в Средна кула без наем.