Не може да си в управлението, да имаш зам. областен управител, излъчен от твоята партия, и да атакуваш местните власти, които нямат абсолютно никакво отношение към причините за възникналите проблеми на „Дунарит“ и защо те не се решават. Това коментира за „Утро“ кметът Пламен Стоилов по повод декларацията на общинската структура на АБВ, с която партията остро критикува кмета и общинската администрация за бездействието и мълчанието по казуса с предприятието. Стоилов заяви, че в случая става въпрос за предприятие от военнопромишления комплекс, което е под прекия надзор на държавата и ако има проблеми, те не се решават по вестниците и по улиците, а при съответните регулаторни държавни органи.
Кметът посочи, че декларацията е проява на политическа некоректност от страна на една партия, която търси евтини политически дивиденти за предстоящите местни избори и място в политически спектър. Недопустимо е да прехвърляш отговорностите на държавата и собствените си отговорности на местната власт, само защото търсиш евтин политически ефект, каза той и обобщи, че обикновено подобни опити завършват с тотален крах. 
Още като областен управител се запознах с проблемите на „Дунарит“, а като кмет няколко пъти съм посещавал завода. Познавам всяко едно място в него, всеки цех, склад, включително работниците и синдикатите, а с ръководството на завода в продължение на 6 години работим за подпомагане на неговата дейност, каза кметът. Той подчерта, че знае при какви условия работят служителите и че заплатите, които са си заработили, са в резултат на изключително опасен труд, защото повечето дейности се извършват ръчно. В тази обстановка, когато те се чувстват застрашени, една голяма част от тях са притеснени и са подложени на стрес, което е опасно за живота им. Ето защо всички опити за спекулации с притесненията и страха на хората, че могат да останат без работа са недопустими, коментира още той. 
Стоилов подчерта, че синдикатите, ръководството и работниците в предприятието знаят личната му ангажираност към техните проблеми, както и че той като кмет е връзката с народните представители. Не сме спирали да се опитваме да помогнем за решаването на проблема и вярвам, че заводът ще излезе от тази ситуация с подкрепата на държавата, а работниците няма да останат на улицата.
За обвинението, че няма прозрачност в управлението на общината, Стоилов бе категоричен, че от общинската структура на АБВ никога не са искали информация за това, което се случва в общината. Предполагам, че не са отваряли и сайта на Общината, защото няма по-прозрачна и по-открита към гражданите община, каза Стоилов.