Изправеният до стената „Дунарит“ пое глътка въздух вчера. Софийският административен съд спря отнемането на търговските лицензи на „Дунарит“.
Това означава, че можем за работим с досегашния лиценз, независимо дали  Междуведомственият съвет по отбрана към Министерски съвет ще обжалва това определение на съдията в дадения му 7-дневен срок, коментира вчера за „Утро“ изпълнителният директор на завода Кръстю Кръстев.
Решението е глътка въздух за предприятието, защото ще може да осъществи планираните четири доставки на готова продукция за контрагентите си през този месец. Първият износ е трябвало да стане на 4 март. Предния ден камионите са били натоварени, но спреният лиценз е замразил експедицията. Следващата дата за износ е 15 март, следват още два експорта на готова продукция. Неустойките при провал само на тези четири износа са десетки милиони лева.
Новината е много радостна за нас, но не се отказваме от обявения протест днес в 13 часа пред входа на Дунав мост. Искаме да покажем, че сме решени да се борим за хляба си, каза лидерът на КНСБ в „Дунарит“ Дияна Георгиева.
Междувременно председателят на парламентарната комисия по контрол на специалните служби ген.Атанас Атанасов предложи изслушване на временния шеф на ДАНС Недялко Недялков за ситуацията около „Дунарит“.
„Трябва да изясним дали основанието, което е било представено на междуведомствения съвет към Министерски съвет е сериозно и дали не би могло своевременно, т.е. по-бързо да бъде възстановен лицензът за търговия с оръжие и специална продукция на „Дунарит“, защото предприятието има сключени договори и при реализирането на тази продукция могат да се получат добри доходи, за да няма риск за финансовото му състояние“, каза депутатът от Реформаторския блок.