Димитър ДРАГАНОВ
Районната здравна инспекция не може да изпълни Националната програма за намаляване въздействието на радон в града, тъй като не достигат предложените за проверка жилища, съобщи началникът на отдел „Радиационен контрол“ Розалина Маджарова. До момента в списъка са записани 30 граждани, които са се съгласили в домовете им за 1 година да бъдат поставени уреди за изследване. За пълното изпълнение на програмата обаче трябват още 36 собственици на жилища в Русе. Проверката започва от 23 март, а крайният срок за записване на желаещите изтича ден по-рано. Останалите общини в областта са достигнали нужния брой доброволци за изследване на домовете им.
Условието за участие в програмата е апартаментът, в който ще се мери наличието на радиация, да е на първия етаж, а под него да има само изби. В една от стаите медицинските физици от РЗИ ще поставят малък компактен детектор, който след шест месеца ще бъде отчетен и подменен с друг за още половин година.
Собствениците и ползвателите на жилището няма да имат никакъв ангажимент към уреда и той по никакъв начин няма да влияе на ежедневието им. Апаратчето е малко и не се нуждае от специална поддръжка, а самото изследване е безплатно, посочи Розалина Маджарова. Тя обясни още, че радонът е естествен радиоактивен газ, получен при разпадането на уран 235 и уран 238. Въпреки че е природен продукт, той е вреден и е една от основните причини за възникване на рак на белия дроб. По-честото проветряване на жилищните помещения намалява концентрацията му.
Доброволците за изследване на жилищата им могат да заявят желание за участие в програмата на тел. 082/82 56 24 и 0882 60 93 27 или на email: [email protected].