Русе е един от няколкото града в страната, в които на 21 март (събота) бременни ще могат да си направят на преференциална цена генетично изследване за аномалии в плода. На тази дата се отбелязва Международният ден на хората със Синдром на Даун и вече 10 години по този повод се организират събития, чиято цел е да повишат обществената информираност за това генетично заболяване и да повишат подкрепата за болните от него. Датата 21.03. не е избрана случайно - тя символизира наличието на трета хромозома в 21-вата хромозомна двойка, откъдето произлиза и другото наименование на синдрома - Тризомия 21.
Пренаталният тест дава възможност още от 9-та седмица на бременността да се получи информация за наличието на генетична аномалия в плода - синдроми на Даун, Патау, Едуардс, Търнър, Клайнфелтер, свръхмъж и свръхжена. Тестът се прави от кръвна проба и не носи никакъв риск за майката и детето. Кръв за изследване ще се взема на 21 март в лаборатория „Здраве“ в Стоматологията от 9 до 11 ч. Лабораторията е партньор на софийската НМ Дженомикс, която заедно с немската лаборатория Lifecodeхх предоставят 25% намаление от цената на изследването. Резултатите от теста се получават за 10 дни. 
За даване на кръвна проба в рамките на кампанията е необходимо предварително записване на час при НМ Дженомикс (официален представител на Пренатест за България) до 20.03.2015 г. на тел. +359 2 865 01 06 или [email protected].