Бившият шеф на „Напоителни системи“ Михаил Милчев се гласи за лесовъд. След завръщането си от Египет, където беше по проект на земеделското министерство на африканската страна, отстраненият от държавната фирма управител научил, че има голямо търсене на такива специалисти и вече е  подал документи в Министерството на земеделието за лиценз за частен експерт лесовъд. Милчев е завършил Лесотехническия университет и има познания в тази област. До излизането на документа той вероятно ще бъде консултант по няколко неизпълнени договори на „Напоителни системи“. Още преди време е помагал на земеделци да учредят сдружения за напояване, така че щял да продължи да ги консултира.
Бившият шеф замина за Египет в края на септември 2013-а, а заповедта му за освобождаване от „Напоителни системи“ е издадена на 7 октомври. През това време той е бил в 3-месечен платен и неплатен отпуск, затова тя му е връчена през януари от новия изп. директор на държавната фирма. 
Пътуването на Милчев до Египет се оказва подготвено още преди 2 години. По онова време в дирекция „Международни отношения“ на Министерството на земеделието се получава писмо от египетското земеделско ведомство, което моли да му бъде препоръчан наш специалист по управление на водите и почвите под 46 години и с английски език. Писмото е препратено към централното управление на „Напоителни системи“, откъдето предлагат Милчев. Още тогава той си подава документите, но тъй като дълго след това нищо не се случва, почти забравя за предложението. През септември обаче му се обаждат от египетското посолство. Очаква, че ще бъде командирован, но му отказват, така че си взема отпуск и отлита.
Така Михаил Милчев се озовава в размирната държава, където управляват военните, но улиците ден през ден се заливат от огромни демонстрации на привърженици на свалените от власт „Мюсюлмански братя“.
Когато се завръща в България Милчев донася със себе си много впечатления и ... около 200 папируса, 40 от които с много високо качество. Сред придобивките му има и 7 икони на египетските християни - коптите. Споделя, че навръщане багажът му тежал 106 кг. Не заради папирусите, а защото заедно с тях си е купил каменни статуи, една на малкия сфинкс от алабастър, както и няколко алабастрови урни.
Повече за престоя на Милчев в Египет четете в следващ брой.