Преборили сте се с неприятните симптоми на грипа – високата температура, болките в гърлото и мускулите, хремата. Но вместо да сте усмихнати и енергични, дни след края на вирусната инфекция се чувствате крайно изтощени. Понякога това състояние продължава със седмици. Как да го преодолеете?

Неравната битка с вирусите

Цел №1 винаги е една - да се изправим бързо на крака и да надвием грипа. Много от нас се опитват да карат болестта накрак или пък си позволяват само 2-3 дни отсъствие от работа. Разбира се, никой няма излишно време за боледуване, но скоростното възстановяване има своята цена. Често атакуваме симптомите със силни лекарства, които затормозяват черния дроб. Не са безобидни нито температуропонижаващите, нито противовъзпалителните лекарства. А наложи ли се прием на антибиотик, винаги трябва да помним, че натоварването на органите и тъканите с токсини е сериозно. Токсини се отделят и вследствие на борбата на тялото с грипния вирус. И като резултат на организма му трябва много време да се изчисти от тях и да възвърне силите си.

Астеничният синдром

Общата умора след боледуване се нарича астеничен синдром. При различните хора тя може да има различни прояви. Апатичност, липса на сили, главоболие, проблеми със съня и др. Действително, организмът е изразходвал значително количество енергия за справяне с вируса, особено ако сме го карали накрак. Но освен това трябва задължително да го изчистим от токсините и вредните съставки на някои медикаменти. В противен случай се създава добра среда за хронични възпалителни процеси. Така че организмът започва да „цикли” и е възможно впоследствие да боледува често.

Естествените помощници

За повече енергия помага например сол №5 калиев фосфат, която се ползва и при много висока температура. Хубаво е също да направим и прочистване на организма в периода на възстановяване, особено ако се е наложило да ползваме силни лекарства. А и за да се изхвърлят всички остатъци от грипните вируси. Това може да стане и с помощта на соли №6 калиев сулфат, №9 натриев фосфат, №10 натриев сулфат, №11 силицея, като по 3 таблетки от всяка приемаме всеки ден 1-2 седмици след преболедуването на грипа. Добро действие имат също прополисът и зеленият чай. Възстановителният процес се ускорява много с приема на достатъчно течности и повече време на въздух и слънце.

Сила за интерфероните

Най-добрият начин да се предпазим от астенията и да съкратим продължителността на боледуването са естествените активатори на интерфероните (защитните белтъци в организма). Такава например е хомеопатичната комбинация на Немския хомеопатичен съюз инфлуцид, който не само отстранява симптомите, но и помага за бързата регенерация на клетките. Може да се приемат на всеки час по таблетка за лечение и по 3 таблетки на ден поне месец за профилактика.