Окръжният съд във Велико Търново остави в ареста Илиян Здравков-Зико, обвинен за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова.

Според съда, разследването е събрало достатъчно доказателства, че той е извършител на престъплението.

Самият Здравков е направил пълни самопризнания пред съдия.

В хода на разследването у Здравков са намерени част от вещите на пострадалата. Първоначалните заключения на вещите лица сочат, че механизма за получаване на уврежданията у жертвата отговаря на доказателствения материал, събран по делото, съобщиха от държавното обвинение.

„Илиян Здравков има шест присъди, като за влизане в затвора за изтърпяване на последната е обявен за издирване на 25-и февруари“, каза прокурорът Цани Попов в съдебната зала и настоя за постоянен арест за рецидивиста, защото има реална опасност да се укрие и да извърши ново престъпление.

На Здравков е повдигнато обвинение за грабеж, придружен с убийство, за което

законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

С наложената мярка „задържане под стража“ бяха съгласни самият Здравков и служебният му адвокат Кирил Станчев, който потвърди самопризнанието на клиента си.

Адвокатът бе категоричен, че на Здравков не е оказван натиск да прави самопризнание. Извън съдебната зала призналият вината си Здравков се обърна към журналистите с думите: „Приличам ли ви на убиец? Бият ме и ме тормозят“. А след това добави, че е бил тормозен от „Йоско от Горна Оряховица“.

23-годишната Вероника Здравкова изчезна в началото на март, а след три дни издирване,трупът ѝ беше открит във водите на р. Янтра. За убийството ѝ беше задържан 40-годишен мъж - Илиян Здравков, който има общо 6 присъди. Оказва се, че когато е убил Вероника, Илиян е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 г.

А тогава също е трябвало да бъде в затвора по друга присъда. На 25 февруари е обявен за общодържавно издирване.