"Не искам да коментирам изказвания, че застрашаваме националната или финансовата сигурност. Някак си не го възприемам като сериозно". Това заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на "Дунарит" АД Кръстю Кръстев.

До този момент той все още не е получил отговор на молбата си, с която иска да се запознае с мотивите за спиране на лиценза на военния завод за внос и износ.

"За мен засега не са ясни точно мотивите за това действие на органа. В уведомлението пише – нарушена надеждност и икономическа стабилност. В моите представи за надеждност е обратното – предприятието става все по-надеждно, особено последните години добиваме увереност и самочувствие за работа на външни пазари", заяви Кръстев. Икономическите показатели също вървят нагоре. За 2013 г. печалбата е била 10 млн. лв., за 2014 г. има 8,5 млн. лв. платени данъци към държавата и осигуровки, не е имало закъснения с плащания към доставчици, персонал или държава. "Затова казвам, че за мен мотивите са необясними и не мога да кажа какво стои зад това. По моя инициатива се свика събрание на сдружение "Българска отбранителна индустрия". Колегите също се тревожат, защото спирането на нашата дейност се мултиплицира и при тях. Това значи, че не може да изпълняваме доставки за тях, те от своя страна не може да си изпълнят договорите също за външни клиенти, защото знаете, че отбранителната индустрия в България работи изключително за външни клиенти. И това действие всъщност поставя нашата фирма в ситуация да не можем да си внасяме комплектовки и материали по издадени вече такива разрешителни за внос, и не можем да изнасяме продукция, която е също по такива договор", каза още Кръстев.

Той обясни, че зад всеки един договор на "Дунарит" има държавни документи и от двете държави, които се съгласяват сделка да се осъществи. "Държавен орган издава сертификат за краен получател, който сертификат на краен получател нашата държава го признава и държавен орган издава лиценз за износ. Така че над нашите договори чисто търговски стоят и тези два държавни документа на двете държави. И единият като го няма, се предизвиква не само суматоха и неясноти", казва Кръстю Кръстев.

"Дунарит" вече пише писма до контрагентите си, в които обяснява, че форсмажорни обстоятелства пречат на доставките. "Всички искат обяснения за това защо при издадени предварително документи от държавните органи всъщност ние не можем да осъществяваме износа на стоката. Финансово това значи катастрофа, защото при сключени договори ние имаме получени аванси, с тези аванси са купени материали, започнало е производство, но ние не можем да изнесем стоката. Което значи, че трябва да се връщат парите, да се плащат неустойки", казва изпълнителният директор на "Дунарит".

Той отказва да коментира дали става въпрос за целенасочена атака срещу фирмата и дали тя не е апетитна хапка за нечии интереси. "Мисля, че 189 фирми в България имат лицензи за такава дейност, като може би има такива, които от години нямат извършени сделки и зад тях стоят 2-3 души. А всъщност тази мярка е срещу "Дунарит" и този факт ме притеснява. Не ми се иска да вярвам, че един държавен орган е така "употребен", но не го изключвам", каза още Кръстев.

В понеделник следобед заедно със синдикалните лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Дунарит" той ще има среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски. Синдикалистите ще искат пълна прозрачност на случващото се около завода и нормализиране на работата. В противен случай са готови да започнат протестни действия в района на Дунав мост и пред министерството.