Тези истории са автентични, но досега не са публикувани. „Утро“ продължава серията материали за знакови престъпления в Русе и региона, разкрити от правозащитните служби в пълен синхрон, с денонощна работа и много усилия, но без много шум.

България през 90-те години на миналия век е райско място за измамници. Десетки хора забогатяват благодарение на лековерието на хората, а номерата на мошениците най-лесно минават, ако се представят за преуспели в чужбина българи. Това усеща една русенска хитруша с прякор Шуши, решила да си поживее царски на чужд гръб.
Така към края на 1995 година в Русе се появява една нисичка и доста закръглена дама, която демонстрира лукс и самочувствие, достойни за принцеса. Трътлестата търсачка на силни усещания е на около 30 години и се представя като Мери Джонс. Навсякъде обяснява, че е рожба на смесен брак - майка й била от Русе, а баща й - богат американски банкер, който я издържа, докато учи задочно в Софийския университет.
В светския живот на жадния за лъскавите плодове на заклеймявания само допреди 5 години капитализъм Мери Джонс се врязва като комета. Харчи с широка ръка наляво-надясно, разказва, че живее в луксозно жилище с камериерка и притежава лек автомобил „Понтиак“ с личен шофьор, а на любопитните какво прави в Русе обяснява, че идва в града само по бизнес и обича да отсяда в хотел „Рига“. Там пък 
пръска пари за щяло и нещяло и така окончателно се превръща в суперзвезда
В различните си контакти из заведенията в комплекса Шуши се фука, че е импресарио на известни рок банди, занимава се с шоу бинес и продуцентска дейност. Че е голяма работа личи отдалеч - денонощно ползва едно и също такси, посещава различни заведения и магазини, а парите валят от нея като есенен дъжд. Повечето от новите й познати я гледат с възхищение и дори страхопочитание, всички й завиждат, а мнозина са решени също да се къпят в разкош след някоя и друга годинка. За целта само трябва да излязат на Запад, където да ги поемат сигурни хора и да ги уредят на добре платена работа. Точно това обещава щедрата Мери. Искаш работа в Америка? Аз съм твоят човек! Мечтаеш да участваш в шоу програма? Попаднал си на точното място! 
На всички мераклии за бързо забогатяване българо-американката внушава, че чужденците до един са тъпаци и загубеняци
и че българите могат да просперират сред тях за година, най-много две, стига да има кой да им даде начална скорост. Междувременно авторитетът й расте и покрай демонстрираните връзки със силовите групировки ВИС и СИК, както и пусканите от самата нея легенди, че често е в компанията на хора от националния културен и политически елит. А като се знае какъв е елитът тогава, това не изглежда никак чудно.
Но... много хубаво не е на хубаво, е казал българският народ още по времето, когато е ходил с потури и цървули.
Пред лятото на 1996 година, няколко месеца след появяването на феномена Мери Джонс, в Икономическа полиция постъпва сигнал за безразборното харчене на младата светска забележителност. Служителите в сектора започват разпити на сервитьорки в „Рига“, продавачки в магазини, таксиметрови шофьори и хора от постоянното присъствие по кръчмите и така се установява, че Мери Джонс не е никаква американка, а в действителност е русенката Мария Маринова /всички имена в материала са сменени/ с прякор Шуши.
От цялата й измислена биография са верни само две неща -
учи задочно в София и майка й е русенка. От проведените беседи се потвърждава, че тя харчи астрономически суми за почерпки на компании в заведения, таксита, скъпи облекла, в купуване на музикални уредби, видеомагнетофони и други екстри на лукса.
Икономическа полиция започва трескава работа по случая, за да се установи произходът на похарчените пари. Разбира се, че майката на Шуши Митка Николова е главен специалист в Социални грижи в Русе. Парите към дъщеря й обаче текът чрез Василка Евстатиева, която е касиер във ведомството. Двете жени са много близки и в един момент Василка се премества да живее в апартамента на шефката си Митка без да плаща наем. И за благодарност започва да дава пари от касата на Социални грижи на Шуши. Сумите идват от детски градини и ясли и от домовете на стари хора. Вместо да ги внесе по сметката на социалното ведомство, касиерката оформя фалшиви разходни ордери на хора, които дори не подозират, че от тяхно име се точат държавни пари. При направената ревизия от полицията се установява липсата на 19 933 488 лева или около 270 000 долара по тогавашния курс. 
Тези пари и днес са страшно много, но през 1995/96 година са несметно, умопомрачително богатство!
Схемата за присвояването им е проста. Евстатиева и шефката й Николова изготвят много документи с невярно съдържание, основно касови ордери. Фалшивите разходни документи са подготвяни от касиерката и парафирани от главния специалист Николова, която много добре знае, че те се дават на дъщеря й вместо да се внасят по сметката на Социални грижи. 
В края на август 1996 година Икономическа полиция установява всички факти и доказателства за присвоената огромна сума и задържа Шуши, майка й и касиерката. Арестите са извършени в апартамента на дъщерята и в Социални грижи. Впоследствие е задържан водачът на таксито, който я вози като личен шофьор из целия град, чака я да гуляе с компании и да прави големи покупки в магазини, 
кара я до София да купува цветя и я връща обратно в Русе
където клиентката му се хвали, че букетите й са подарени от видни в страната хора. Задържана е и русенска фолк певица, на която Шуши обещава да я направи звезда и да я спонсорира да се яви на престижни певчески конкурси по целия свят.
По време на разпитите шофьорът на таксито признава, че се запознава с Мери Джонс в началото на февруари 1995 година, когато тя го спира с още едно момче и го кара да ги откара до пицария „Рома“. На адреса представилата се вече за американка Мария поръчва на водача да дойде да ги вземе в полунощ. Уговорката е спазена, след което таксито откарва Мери и приятеля й до бар „Михаел“. По пътя „американката“ поръчва на водача в 4.30 часа да ги вземе от Млечна кухня и да ги откара на автогарата, за да пътуват за София. След изпълнението и на тази поръчка шофьорът повече не вижда Мери до август. Тогава тя го спира до гарата и го кара да отидат до цветния пазар срещу театъра. Там Шуши-Мери купува седем букета цветя и с таксито отива до Концертно бюро. По пътя тя 
започва да се хвали, че е импресарио на групата ФСБ
че фронтменът на групата Румен Бояджиев я оставил на гарата и отпътувал за Варна с уговорката да мине надвечер да я вземе. После двамата отиват да пият кафе и накрая Шуши плаща на шофьора 1500 лева. Той е учуден защо му дава толкова много пари за късите разстояния, които е изминал, но Шуши поучително му казва, че в София за това разстояние се плащат толкова пари. В 20 часа двамата се разделят, но два часа по-късно Шуши звъни на шофьора и му обяснява, че фронтменът на ФСБ Румен Бояджиев е зает и няма да може да дойде затова ще трябва той да я закара до София. 
Таксито се отправя за София. По пътя Шуши казва, че баща й е американец и е директор на „Дженерал Мотърс“. Бил й подарил джип и две лимузини - БМВ и мерцедес. В столицата Мери се среща с момиче, което представя на водача на таксито като манекенка. После двете момичета 
купуват уиски и цигари пред НДК, а Мери плаща за таксито 6000 лева
което е два пъти над цената за услугата. Оттогава почти всяка седмица Шуши наема това такси и пътува до София за по 6000 лева. След няколко курса до столицата Шуши купува на водача радиокасетофон с усилвател и 4 тонколони, които с монтажа излизат за 40 000 лева. Шуши обаче плаща и окото й не мигва. За последно таксито я откарва в София по коледните празници на 1995 година, когато Шуши казва на шофьора, че заминава за три седмици в Испания с ФСБ. 
В средата на януари обаче Мери Джонс се обажда на водача да дойде да я вземе от София, защото турнето на рок бандата се провалило заради заболяване от грип на двама от музикантите. Таксито отива до столицата и на връщане през Ябланица Шуши награбва от бензиностанция на „Шел“ покупки за 6000 лева. Крайната спирка е пред бл.“Петър Вичев“ до Млечна кухня, където живеел дядо Яким, бивш охранител на Тодор Живков, който бил голям приятел на нейния дядо - световния шампион по борба Боян Радев. 

Известният дядо, разбира се, е измислица, но пък целта е постигната -
таксиметровият шофьор е дълбоко впечатлен и вече е готов да се закълне, че клиентката му е голяма клечка. Следват много пътувания до София, като Мери Джонс му плаща курсовете в двете посоки, ако реши да остане в столицата. Когато пък е в Русе, богаташката обикаля с таксито из града, влиза от магазин в магазин и не спира да пълни колата с мокети, килими, кресла, скъпа техника, храна, луксозни парфюми и алкохол по няколко хиляди лева бутилката. За Великден дори купила букети за 10 000 лева и храна за 40 000 лева, които уж били за охранителя на Тодор Живков дядо Яким, в който тя щяла да празнува. 
През май 1996 година 
Шуши сменя тактиката и започва да пътува с таксито до реномирани хотели в Слънчев бряг, където плаща с лекота по 7000-8000 лева за разточителни обяди
с най-скъпите ястия и напитки. Манията на Шуши да внушава, че е близка с видни личности в шоу бизнеса стига до там, че един ден Шуши казва на шофьора, че ще обядват с Хачо Бояджиев. Среща така и не се състояла, след което Мери Джонс и таксиметровият шофьор обикалят дискотеки и пръскат по 8000 лева на вечер.
През август двамата се прибират в Русе, където обиколките по изискани заведения не спират. Харчат се пари за сметки от 7000 до 15 000 лева. Отделно за курсовете с таксито се броят по 6000 лева. В началото на септември обаче мобилният телефон на щедрата благодетелка замлъква и шофьорът повече не може да се свърже с нея. Докато един ден при него идват служители на Икономическа полиция и го привикват за свидетел.
Певицата, която Шуши обещава да я направи прима в шоубизнеса, също е подвеждана с шумни имена. Нея Мери Джонс омайва, че ще я води на турнета в Индия и Америка и ще я направи световна знаменитост. Пред нея Шуши, без да избира номер на мобилния си телефон, се прави, че говори със Стефан Софиянски, Боян Радев, джаз певецът Васил Петров, Августин Пейчинов и Иван Лечев, с които уговаряла турнетата на русенското си протеже. В крайна сметка и този балон се пука с ареста на Шуши.
На разпита самата Мария-Мери Джонс-Шуши отрича да е харчила пари от Социални грижи и твърди, че всичко е измислица. Това обаче не я спасява и в крайна сметка съдът я вкарва в затвора за осем години, а майка й и касиерката излежават по пет години.