Хитро измислена и подкрепена с документи схема на няколко пъти прилагал автомонтьор докато през 2013 година не бил хванат в крачка. А заради опитите да преметне не една и две фирми, като се представя за служител на дружества, с които си партнират, стигна до съд.
Последният случай, при който е разконспириран, е от края на ноември 2013 година, когато артистично и уверено отишъл в голяма производствена база. Срещнал се с един от директорите и обяснил, че е търговски представител на известно дружество за масла и има да взема 540 килограма отработено хидравлично масло. Показал и документи, според които имало уговорка за получаване на общо 1080 килограма масло, от които останали за вземане въпросните 540. Директорът обаче се усъмнил, особено след като видял, че документите, които му се размахват, са без подпис и печат, а фирмата не е изписана с пълното си име и данни. Преснимал документите и поискал да разговаря с управителя на фирмата за масла, която го изпраща. Не след дълго и това станало и друг артист обяснил по телефона, че е търговският директор. Не възразявал да се срещнат, но бил в оперативка, затова най-добре било да предаде на изпратения представител въпросното количество масло.
Но човекът не се хванал на въдицата. Напротив - започнал да прозвънява по телефона на свои познати във фирми от бранша и бързо научил, че само преди месец в друго дружество е засечен подобен опит за измама. Затова на място била извикана полиция.
Хванат на тясно, хитрецът започнал да се оправдава, че всъщност правел услуга на свой познат, който имал автоморга и събирал масла. Соченият за инициатор на измамата отрекъл да има каквото и да е участие и връзка със случая.
Заради това, че не успял да докара до края коварния си план, съдът сметна, че стореното от автомонтьора е с ниска обществена опасност и му определи наказание под придвидения по закон минимален размер. Хитрецът ще трябва да изтърпи 1 година условно с 4-годишен изпитателен срок. Присъдата е само на първа инстанция и може да се оспори.