Американската корпорация "Макдоналдс" /McDonald`s/, която притежава една от най-големите в света верига ресторанти за бързо хранене, смята да се откаже от използването на птиче месо, третирано с антибиотици за хора, съобщи представител на компанията.

Това ограничение ще бъде въведено в течение на две години. Става дума не за пълен отказ от пилета, на които са давани антибиотици, а само на такива, приемали "човешки" антибиотици. Някои експерти в САЩ считат, че масовото приемане на антибиотици за увеличаване на ръста и лечение на птиците, едрия рогат добитък и прасетата, води до изменени микроорганизми, които са резистентни към медикаменти. Така лечението на хората с антибиотици става неефективно. В "Макдоналдс" смятат още да прекратят и използването на мляко от крави, които приемат хормони с храната си. Както съобщи ръководителят на рекламния отдел на компанията Скот Тейлър, за клиентите става все по-важно какви са съставките на храната. Трябва да можем да отговорим на това, каза той.

През последните месеци продажбите на "Макдоналдс" се понижиха, като през ноември 2014 г. това понижение бе от 4.6%. Както отбелязват анализатори, една от причините за това е, че все повече хора искат да се хранят здравословно. В САЩ има около 14 000 ресторанта на "Макдоналдс", като от тях 90% работят на франчайз. Общо в ресторантите под тази търговска марка работят над 36 000 заведения да бързо хранене в 100 страни по света. Ежедневно те обслужват повече от 70 млн. души.