Ауди разработва система, която може да сложи край на досадното чакане на червени светофари.

Всеки, който някога се е движил с автомобил в града, е изпитвал раздразнението от чакането на всички светофари на път от дома до работата. За това "Ауди" разработва системата "Traffic Light Assist", която ще показва на шофьорите на какво разстояние са от червените светофари и колко време остава докато стане "зелено".

Целта на технологията е да осведомява водачите за пътния трафик, така че да им помага да избягват червените светофари или да съобразяват скоростта си при наближаване на кръстовище. Системата ще е свързана с електронната мрежа за светофарите в града.

"Ауди" е провел тестове в Берлин, Верона и Лас Вегас. Разработчиците на идеята обясниха, че информацията от светофарите ще се предава на колата и ще се визуализира като графично изображение върху таблото на колата. Там ще бъде показана и скоростта, която трябва да изберете, за да стигнете до следващия светофар, когато светне зелено. Ще има и сигнал, който предварително ще предупреждава водача за наближаваща червен светлина. От компанията твърдят, че системата ще намали вредните емисии в града с до 15%.