Обявен е оранжев код за опасни метеорологични явления в седем области за утре, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките.

Областите с обявен оранжев код са: Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Кърджали и Хасково. Там прогнозата за времето включва обилни валежи от дъжд и сняг.

В други 19 области обявеният кодът е жълт.

Това са: Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас.

Днес времето ще е облачно и още сутринта в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще завали дъжд.

Още от рано тази сутрин над София вали сняг.

Почти без валежи ще остане в източните райони на страната. Вятърът ще е до умерен от югоизток. Максималните температури в повечето места ще са между 5° и 10°, в югоизточните райони с градус-два по-високи.

По Черноморието

ще е предимно облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 7-10°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнение на морето около 3 бала, вечерта ще се усилва.

В планините

ще е облачно, с превалявания от сняг, главно в масивите от Западна и Централна България. Вятърът ще е от юг, югоизток силен, по откритите високи части до бурен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 2°.