Неизвестни „ценители“ на старините и историческото минало направили опит да се вмъкнат в къщата-музей „Захари Стоянов“. Ден преди тържественото откриване на музея „Баба Тонка“, с подготовката на което бяха ангажирани всички музейни работници, на метри от дома на прочутата българка някой се опитал да влезе в къщата на летописеца на Априлското въстание. Злосторникът счупил прозореца на входната врата в дома, явно с намерение да достигне бравата отвътре. В това време се задействала охранителната система и провалила престъпните намерения.
Повикахме полиция, за да подадем официално оплакване, каза директорът на Историческия музей Николай Ненов. За щастие СОТ-ът е предотвратил щети, но въпреки това сме взели всички мерки, за да не допуснем подобни набези в бъдеще, добави той. 
Експозицията в музея „Захари Стоянов“ в момента се преподрежда, тъй като допреди дни домът приютяваше и историческата колекция от документи и вещи, свързани с Баба Тонка и Русенския революционен комитет, каза специалистката Теодора Бакърджиева. Тя увери, че до седмица къщата-музей на Джендо отново ще отвори врати за посетители.