Във връзка с увеличения трафик към Дунав мост Министерството на вътрешните работи разпореди допълнителни мерки. Областните дирекции на МВР в Разград, Велико Търново и Стара Загора вчера започнаха спиране на товарните автомобили, пътуващи към Дунав мост, на подходящи места. Там е осигурено денонощно полицейско присъствие и камионите ще бъдат пускани към Русе след съгласуване с русенската дирекция на МВР, каза в извънредно изявление пред журналисти вчера началникът на Охранителна полиция комисар Димитър Вачков.
Създадена е междуведомствена група, в която участват заместник-министри на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството. Групата ще координира усилията по намаляване на тежкотоварния трафик, като министрите на трите ведомства са пряко ангажирани с решаването на проблема. Ръководството на ОДМВР полага всички усилия за решаване на проблема, извадени са пет допълнителни екипа за регулиране на движението по бул. „България“ и бул. „Тутракан“. Правим всичко по силите си, работим в тясна връзка с органите на местно самоуправление и областната администрация, допълни комисарят.
 На въпрос за осигуряване на специална лента за леките автомобили на връщащи се от ваканция румънски туристи комисар Вачков отговори, че е изключително трудно да се раздели транзитния трафик от този на гражданите, пътуващи в Русе и района.
Товарните автомобили успяваме да ги отделим и да ги наредим в едно платно, но лекия трафик трудно можем да отделим. Правим всичко по силите си, за да не допускаме товарният трафик да минава през град Русе и през малките населени места. Имаме такива сигнали, като установим съответните извършители, ще вземем мерки, посочи Вачков.
По думите му причината за ескалацията е изключително увеличеният тежкотоварен трафик, а през последните дни - изключителният ръст и на преминаващите леки коли.