Продадени билети за несъществуващи места на несъществуващи редове и дублирани продажби вгорчиха две вечери на русенци, които бяха решили да гледат гостуващия спектакъл „Когато котката я няма“. Още преди първото представление на спектакъла с любимите на мнозина от русенските театрални фенове Асен Блатечки, Калин Врачански, Елена Петрова и Карла Рахал стана ясно, че не всички, които са си купили билети, ще ги гледат. Близо 70 човека не можаха да влязат в зала „Филхармония“, където се играеше представлението, като момичето, което отговаряше за билетите, отчаяно се опитваше да обясни на разгневените русенци, че „утре“ ще могат да си получат парите обратно. 
На следващата вечер към дошлите да си получат парите за негледания спектакъл се прибавиха още толкова ядосани русенци. Те бяха обсадили Лиляна Струмина, която се представя за импресарио на театралното обединение „Мелпомена“, организиращо гастрола на „Когато котката я няма“. Дамата нервно връщаше пари, оправдавайки се, че няма дребни и от време на време предлагаше на разстроените почитатели на театралното изкуство да ги „пусне“ правостоящи срещу 10 лева. Оказа се, че по-голямата част от хората са си купили билети за 4 реда, които не съществуват в зала „Филхармония“. Този, който отговаря за салона, ми каза, че може да нареди още четири реда най-отпред, а после съобщи, че му забранили да го прави заради пожарната безопасност, оправдаваше се Струмина. Тя самата разбрала за това едва ден преди първия гастрол в петък. Аз затова исках да ви продам билети на нормални цени, обясняваше дамата, по чието нареждане са продавани билети за несъществуващите редове по 16 лева при цена от 20 лева за другите места. А този човек го викат в понеделник в Операта и от вторник той е уволнен! - отсече импресариото в порива си да успокои разгневените хора.   
При все това някои си наредиха сами един „нулев“ ред, като си внасяха столчета и табуретки от фоайето. Други сядаха на допълнителни столове в края на редовете. Трети останаха правостоящи /без да си получат „остатъка“ от 6 лева/. През няколко минути към скупчилите се около Струмина хора се прибавяха други възмутени, които се ядосваха, че местата им вече са заети. Не може да са дублирани билетите, кажете им да станат! - отсичаше Струмина, въпреки че тези оплаквания ставаха все повече и повече. Накрая много от решилите да гледат театър в почивните дни просто махнаха с ръка и си тръгнаха. „Оставяйте ги тия, дайте да отидем някъде да пийнем по нещо“, предложи мъж на своята компания, която още не вярваше, че напразно носи цветя за любимите артисти. 
Комедийният спектакъл започна с четвърт час закъснение в препълнената зала, като никой от актьорите не разбра за драмата, разиграла се във фоайето. Това не е първи такъв проблем с „импресариото“ на „Мелпомена“, обясниха запознати. Преди няколко месеца тя била продала повторно вече разпродаден сектор в Канев център. Затова там, а и не само там, тя е персона нон грата, казаха потърпевши. Което едва ли ще прозвучи като утешение за разочарованите хора, чиито очаквания за театрален празник бяха съсипани от менте-билети.