Щастлив съм, че най-накрая този ден, очакван повече от 20 години, настъпи - това каза вчера кметът Пламен Стоилов в словото си при откриването на ремонтирания музей „Баба Тонка“. Като русенец се срамувах през всичките тези години, когато минавах покрай тази сграда, каза Стоилов и сподели, че в този музей е получил своя първи урок по родолюбие. Много труд положихме, на практика изградихме наново половината от сградата, а другата укрепихме така, сякаш я строихме като нова, посочи кметът. И като поздрави русенци с националния празник и с обновения музей, пожела „Да имаме мечти и да градим бъдещето“. 
Сред стотиците граждани, стекли се на кея пред паметника на великата българка и дома, строен от нейния син Никола Обретенов, бяха народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Свилен Иванов и Искрен Веселинов, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, музейни работници. Директорът на Историческия музей Николай Ненов припомни, че още преди сградата да бъде превърната в музей, през 30-те години хората са идвали в тази къща, за да се снимат с поборника Никола Обретенов и с черепа на Стефан Караджа. Домът на брега на Дунава става музей през 1958 г., който е затворен през 1992 г. Предишната експозиция е трябвало да умре - и поради овехтяване, и поради идеологическите елементи в нея, каза Ненов. Сега русенци и гостите на града имат възможност да видят новата подредба на фактите, документите и вещите, които разказват по нов начин историята на Баба Тонка и нейното време. 
След празничния водосвет, отслужен от владиката Наум в съслужение със свещеници от русенски храмове, кметът Стоилов и директорът на музея Ненов прерязаха трикольорната лента и музеят „Баба Тонка“ посрещна новите си посетители. През целия вчерашен ден посещението беше безплатно, като русенци останаха впечатлени както от обновената сграда, така и от пространствата около нея, в това число и от прясно асфалтираната алея, водеща към кея.