Рокерите от клуб Thenders /“Гръмотевици“/ успяха да подплашат дъжда, който се изливаше вчера на площада пред Паметника на свободата върху десетките русенци, дошли да почетат 137-ата годишнина от Освобождението на България. Момчетата с моторите направиха шествие през половината град и спряха на метри от паметника, за да се включат в церемонията по повод празника. Малко след това дъждът намаля, а после спря съвсем. През това време деветокласничката от Националното училище по изкуствата Стела Георгиева и нейната преподавателка по народно пеене Кристина Димитрова изпяха народни песни от времето на въжделенията на българския народ за свобода. Актьорите от драматичния театър Ралица Константинова и Венцислав Петков припомниха едни от най-вълнуващите моменти от миналата епоха, а областният управител Стефко Бурджиев в словото си акцентира върху ролята на освобождаването на Русе за развитието на региона в границите на освободена България. 
След благодарствения молебен, отслужен от Русенския митрополит Наум, пред Паметника на свободата бяха положени венци от институции и организации, а гражданите поставиха цветя. След това Общинският духов оркестър засвири марш и поведе шествието към ремонтирания музей „Баба Тонка“ на дунавския кей. 
Рокерите форсираха моторите, украсени с национални байрачета, а един от тях остана последен - към мощната машина той беше прикрепил високоговорител, от който звучаха патриотични песни. Едва след края на песента младият мъж даде газ и последва останалите мотори, които вече завиваха по „Райко Даскалов“ на път към музея.