Едва 250 възрастни лъва живеят в западната част на Африка, а това поражда страхове за оцеляването на вида, оповести неправителствената организация "Пантера", цитирана от Франс прес.
"Към въпросните 250 лъва в репродуктивна възраст се добавят млади лъвове и лъвчета", заяви Филип Хеншел - координатор на програма на "Пантера" за преброяване на лъвовете, продължило 6 години.
Само в 5 страни в региона все още има популации от лъвове. Около 90 на сто от тези близо 400 лъва живеят в резерват на границата между Бенин, Буркина Фасо и Нигер. Лъвове има също в Сенегал и Нигерия.
Около 1 процент от лъвовете в Африка живеят в западната част на континента.
"Ако лъвовете в западната част на Африка изчезнат, това ще се отрази върху генетичното многообразие на вида, поясни Хеншел. Лъвовете в източната и южната част на континента са генетично близки, докато тези в централната и западната му част се различават от тях."
Прогресивното изчезване на големите хищници като лъвове, вълци и пуми заплашва екосистемите на планетата, предупреди международен екип от учени, който миналата седмица призова за защитата им, предаде АФП.
Повече от 75 процента от 31 вида хищници намаляват, а 17 от тях вече са изтикани на по-малко от половината от предишната им територия, посочва статия в сп. "Сайънс".
"Губим големите си хищници в глобален мащаб", изтъкна ръководителят на изследването Уилям Рипъл от университета на Орегон.