И по време на боевете през 1877-а година, а дори и преди това във всички карти на руското командване, на австрийския генщаб и в съзнанието на българите този връх Шипка е връх Свети Никола. На 26-и август 1934-та година цар Борис Трети и Кимон Георгиев откриват паметника на връх Свети Никола. Това каза пред БНР юристът Стефан Саранеделчев.
Преди години съдията от Стара Загора постави въпроса за възстановяването на някогашното име на връх Шипка - Свети Никола. Върхът е преименуван през декември 1951-ва година от комунистическата власт на връх Столетов. Името "Шипка" носи от 1977-а година. Истинският връх Шипка е съседен на бившия Свети Никола и в момента имаме два върха с едно име.
През 1942-ра година правителството на Богдан Филов малко прави масово преименуване на върхове с турски наименования. Тогава и връх Бузлуджа е преименуван на връх Хаджи Димитър, сподели юристът. Въпреки това заради Бузлуджанския конгрес автентичното име остава в народния говор.
Стефан Саранеделчев оцени като добра идея предложението паметникът на връх Бузлуджа да се превърне в европейски паметник на тоталитарното изкуство.
В момента се провежда масова подписка в цялата страна за връщане на името на връх Свети Никола, каза Саранеделчев.