Над 35 килограма риба в рамките на три часа успяха да уловят състезателите в първия ден на републиканския шампионат по подледен риболов.

Надпреварата, в която участват 20 участника се провежда на язовир "Широка поляна" и най-добрите майстори на мормишката от страната ще определят шампиона на България за 2015 година. Събитието завършва утре, а след него ще бъде и церемонията по награждаването и закриване на третия и последен кръг от календара. След първия ден в отборното класиране води отбора на Янтра / Габрово/ с 4 наказателни точки, втори са "Риболовен свят"- София с 11 нак.т, а трети "Острието"- София с 14 нак.точки.

"Организацията е на високо ниво, а дебелината на леда е около 70см. Времето също е прекрасно за улов, рибата е много активна. Не очаквахме да бъдат хванати над 35 кг.риба само в първия ден, но условията и майсторлъка на състезателите са отлични. Утре продължаваме и ще станат ясни шампионите на сезона", сподели след края председателят на секция "Риболов на лед" Йордан Софков.

От всички участници най-много риба улови Никола Стефанов от Янтра / Габрово/ 9.937 кг., с втори резултат е Иван Александров с 4.747 кг., а трети от първия ден е Ивайло Христов с 4.354 кг.

Преобладаващите риби в язовира са червеноперки, кленове и костури, а най-предпочитана, от повечето състезатели захранка, е тежката глина с добавени хирономуси. Всички купи и отличия за призьорите са осигурени от БФРС.