Къща на „Жилфонд“ постепенно се разкулачва от роми. Сградата все още се намира на ул.“Плана планина“, но скоро може да изчезне. От месец насам от нея са останали само стените и отворите за врати и прозорци, което я прави опасна за съседите.
В понеделник следобед къщата е била нападната за пореден път от цигани, въоръжени с тесла и брадва, които започнали да къртят дървената дограма. Съседи са подали сигнал до Първо РПУ и в два часа полицейски наряд е заловил на място неосъждания Й.С., на 22 г., рецидивиста Г.Ю., на 21 г., и непълнолетно момче. Двамата младежи вече били съборили няколко прозореца, отрязали кабелите за ел.захранването и откъртили винкелните профили от сградата. Докато момчето ги струпвало на купчинки за изнасяне, униформените влезли в къщата и отвели крадливото трио в Първо РПУ.
„Тук живееха три ромски семейства от една фамилия. Те построиха предната част на къщата, а като си тръгнаха преди месец, свалиха ПВЦ-дограмата и металната врата на новата пристройка. Оттогава роми редовно къртят останалата дървена дограма в имота, желязото по сградата и дюшемето от стаите. Къщата стана много опасна за децата, които играят в нея и могат да се наранят на излезли от дървенията пирони или да попаднат в дупките от изваденото дюшеме“, разказаха вчера пред „Утро“ съседи.
Паралелно с набезите в тази сграда ромите атакуват и частна къща на отсрещната страна на улицата. От нея вече липсва не само дограмата, а и тухлите. На практика е останала само фасадната стена, която единствена показва, че някога там е имало дом. „Този имот е частен и за него грижа има собственикът му, но тази сграда е на общината, а тя нехае“, казаха още съседите и допълниха, че на всичко отгоре съседният свободен терен до къщата е превърнат в минисметище.
„Още през ноември съм пуснала докладна до кмета Пламен Стоилов да се вземат мерки, защото наемателите на този имот си тръгнаха, без да платят 4000 лева сметки за вода ток и наем“, каза Анелия Няголова, началник на бившия „Жилфонд“, което вече е отдел в новосформираното предприятие „Управление на общински имоти“.