Колата фотьойл - така приятелите на Димитър Ковачев-Фънки наричат любимия му автомобил. За града музикантът и съсобственик на “София мюзик ентърпрайсис” си е купил малък, двуместен “Смарт”.

Иначе при пътувания извън София се вози в “Ауди Q7”. На фона на джипа другата изглежда като детска играчка. Но Фънки е доволен, защото е бърза, подвижна и заради компактните размери може да я паркира навсякъде, което с големия автомобил е проблем особено в централната част на София. “Карам като луд смарта”, смее се музикантът. Преди само той сядал зад волана му, но сега се е превърнал в любимия автомобил на цялото семейство. Даже се оплаква, че вече трудно успява да се вреди. Синът му доскоро карал “Мерцедес CLK”, но го продали и се качва на някоя от другите семейни коли. Най-често взема ключовете на двуместната. Въпреки че има свой автомобил, жената на Фънки също редовно си намира повод да я подкара.

Така за собственика й остават само събота и неделя, когато гледа да врътне
някое кръгче Нарича я “смартюхата”.

Преди няколко години Фънки първо си купува сребристия джип, но той е твърде голям за градски условия. “Един ден си казах: Абе, тоя кораб к'во го разхождам из София. Така ми е омръзнал. Трябва да си взема нещо малко”, разказва Фънки. Крайното решение взел след приказка със своя приятел - басиста Стефан Чобанов, който също е с голям автомобил. И двамата си късали нервите с паркирането. Още на следващия ден Фънки видял обява за продажба на черен “Смарт” и го купил.

Това веднага станало повод за неспирни майтапи от приятели и близки. И кой би издържал да не прихне, като го видел, седнал в колата мъниче? Съветвали го дори като му свърши бензинът, да сложи коланите на раменете си, да я метне на гръб
и да отиде до бензиностанцията. Той обаче не се впрягал от задявките. “На мен какво ми пука, аз се чувствам прекрасно”, забавлява се с шегите музикантът. И твърди, че вътре изобщо не е тясно и му е съвсем комфортно.

Но заради засиления интерес на другите от семейството към “смартюхата” той най-често ходи до офиса със служебен автомобил.
“Аз не съм от почитателите на бързите скорости", коментира той. За него колата е средство, с което отива от точка А до точка Б. Не се нервира и не спори с другите шофьори по светофарите. Дори, извънградско не превишава скоростта. “Бензинът не ми е в задника”, добавя музикантът. Не се притеснява, че не може да смени дори гума. Ако му се случи нещо на пътя, звъни на майстор или на Пътна помощ да приберат автомобила.
И тъй като нищо не разбира от коли, когато си купува нова, за него е важно да има всякакви екстри. За техническите подробности се доверява на мнението на приятели или праща на оглед някого от служителите си, който е спец по темата. Иначе не обича често да подменя автопарка си, като свикне с една кола, я пази и кара с години.

Но синът му Гого се вглежда в детайлите и като повечето младежи усеща тръпката от шофирането. Месеци преди да изкара книжка, още 17-годишен, взел тайно ключовете от колата на майка си и правил обиколки из квартала. Когато се върнал обаче, някой бил паркирал на мястото му и той трябвало да остави колата на друго място. Точно така го изловила и майка му. Фънки разбрал за случката месец по-късно и изнесъл дълга лекция на сина си. И сега го съветват да кара внимателно.

Когато друг го вози и превиши скоростта, Фънки започва да мърмори. Иначе не е досаден спътник, не дава непрекъснато напътствия, а както сам казва - вози се като куфар. Самият той изкарал късно шофьорската книжка - на трийсет и кусур години. Преди това често пътувал в чужбина и все някой от другите музиканти сядал зад волана. “Записах се на курс, изкарах си всичко от начало до край, устоях и на простаците, които ми бибиткат”, казва Ковачев. Това му е останало като обеца на ухото, види ли учебен автомобил, не нервничи и не се движи така, че да притесни бъдещия шофьор.

След участието си в два риалити формата - “ВИП Брадър” и “Музикална академия”, Фънки се впуска в ново предизвикателство. Поканен е да бъде жури в “Като две капки вода”
Забавното шоу тръгва на 3 март по Нова тв. С Маги Халваджиян и Хилда Казасян, които са останалите членове, не са се уговаряли да влизат в роли на “доброто и лошото ченге”. Той е категоричен, че ще бъде такъв, какъвто го познават хората, ако се налага ,ще има и пиперливи реплики. “Участниците, като стъпят накриво, ще ги хапем, нали затова сме жури”, казва Фънки. Вече има кратък опит в този формат. В предишното издание се наложи да замести като оценяващ Юлиан Константинов, който си счупи крака. Затова е сигурен, че ще пада голям смях, веселбата им е гарантирана.

Работата му в “София мюзик ентърпрайсис” няма да пострада, тъй като тв проектът ще му отнема само ден в седмицата. Сега в офиса усилено се подготвят за предстоящите концерти, които музикалната компания организира у нас. Водят “Роксет” на 17 юни, дни по-късно - на 30-и, пристигат “Джудас Прийст”. Наред с това Фънки продължава да свири с “Черно фередже”. За втори февруари по тяхна стара традиция направили концерт и отново се издокарали с женски дрехи. “Този път бях със синя рокля, която падаше много добре по мен. С черен чорапогащник, черни мрежести ръкавици, без перука, но с много грим. С обувките сме зле, носим едни рок травеститски обувки - огромни”, през смях разказва музикантът.