“На Коледа изчезна, на Сирни Заговезни го намериха”, казват хората в малкия лудогорски град Завет за смъртта на 75-годишния Николай Димитров, баща на съдийката от СГС Геновева Димитрова.

Тихо е на ул. “Искър” в края на градчето в деня след погребението на дядо Кольо. Мистерията около смъртта му продължава, а местните коментират помежду си, но пред външни хора избягват.

“Всеки ден от Коледа полицаи минаваха по черния път и отиваха към язовира”, разказва 81-годишната Костадинка, която живее през няколко къщи от дома на Николай и Пена Димитрови.

Тя първа разбрала, че нещо не е наред в имота на №10.

“На 26 декември ли беше, на 27-и ли, вече забравям, а откак изчезна Кольо, съвсем ми я няма паметта”, казва старицата. Не пропуска обаче да се похвали, че е от Кубратско и сестра  била съученичка на Лили Иванова.

После отново се връща на темата с жестокото убийство, което вълнува Завет. Дядо Кольо се славел като добър винар и ракиджия, продавал алкохол.

Баба Костадинка обаче не харесала виното, което  дал за празниците. Казала му, че е кисело, и се разбрали на следващия ден да  даде от другото.

Отишла пред дома му, викала, викала, но никой не се обадил. Старецът бил сам, тъй като съпругата му Пенка отишла на гости на дъщеря им Геновева.

Към баба Костадинка се прибавил още един купувач - Адем от съседната улица искал да си купи яйца, дядо Кольо търгувал и с това.

Двамата видели, че входната врата на къщата е открехната, но само надникнали и повикали полиция. Пред вратата бил разпилян чувал с парцали.

Много трудолюбив човек бил Кольо, казват комшиите.

“Ти кога си почиваш, седни, погледай телевизия”, казвала му Костадинка. “Ще почивам, като умра”, отвръщал той.

Намерил го 50-годишният Хасан Сюлейман. С велосипеда си младият мъж отишъл да провери дали се е размразил яз. “Мелницата”.

“Много запален рибар е”, разказва съпругата му Садет, докато той е на разпит в полицията.

Лед във водоема нямало, но нещо плувало в далечината - видял, че е човешко тяло с потник. Хасан яхнал колелото и съобщил в полицията.

Служителите на реда не допуснали зяпачи при изваждане на тялото, но и отдалеч се виждало. На врата на човека имало камъни, увити в блуза и завързани с кабел за шията му. Бил по бельо.

Причината за смъртта е удушаване, обявиха след аутопсия в русенската болница от ОД на МВР в Разград. Задържани и заподозрени няма.

Най-тиражираната версия е грабеж. Предполагат, че някой е използвал факта, че бай Кольо търгува с вино и яйца, и така е влязъл в дома му.

По принцип човекът първо надничал от вратата и питал за какво го търсят, след това затварял и се връщал с исканата продукция - не пускал непознати вкъщи.

Няма официална информация дали нещо е изчезнало от дома. В Завет се говори, че са откраднати парите от пенсиите - около 200 лв., с които двамата с Пенка щели да изкарат месеца. По-дълбоко скътаните 2-3 хил. лв. били налице.

Николай Димитров е родом от Исперих, затова и не всички в Завет го познават. Баба Пенка е от Завет и се прибрали в нейната родна къща след пенсионирането. Той работел в завода за ремонтни части, а тя била лаборантка в исперихската болница.

Семейството на дъщеря им често ги посещавало в Завет, до София ходела предимно баба Пенка, дядо Кольо оставал в къщата, за да я пази и да се грижи за добитъка - гледал овце и прасета, занимавал се и с пчеларство.