45 болнични легла с хидравлика и електрическо регулиране, още толкова нощни шкафчета и 75 матрака получи вчера болницата от швейцарското сдружение „Солидарност - Швейцария - Източна Европа“. Инициативата е на оглавяваното от бившия русенски депутат Меглена Плугчиева българско посолство в Швейцария, а доставката на болничното оборудване е организирано от представителя на сдружението в София Боряна Нелетова. Тя е осъществила и връзката между двете здравни заведения.
Леглата, матраците и шкафчетата са употребявани и затова в случая не може да се говори за стойност на дарението, каза пред „Утро“ Нелетова. Те са били в действие до миналия петък в болницата в швейцарския град Солотурн, но са изключително запазени и с работещи механизми и електроника. 
  „Много сме доволни от дарението и веднага ще го вкараме в употреба, тъй като нашите легла са доста амортизирани. Оборудването ще бъде разпределено за отделенията, които имат най-голяма нужда от подмяна на леглата“, каза Любомира Димитрова, инженер медицинска апаратура в болницата.