В САЩ алармират за настъпването на активния грипен сезон в някои от щатите много по-рано от очакваното от експертите им. В България все още липсват данни за настъпване на грипна вълна, въпреки това напомняме за някои съвети при заболяване от остри респираторни вирусни инфекции и грип, които действително „работят“ и са от полза...

    Много е важно при заболяване да си останете вкъщи. Така имунната система ще се справи по-лесно с вируса и организмът ще се възстанови по-бързо, освен че ще предотвратите предаването на инфекцията на колегите си.
    Избягвайте близки контакти с болни хора, това е най-сигурният начин да избегнете срещата с вируса.
    Когато кихате или кашляте е важно да го правите в салфетка, кърпичка или в ръкава си, при сгънат лакът, а не в дланта си, както са ни учили в детството, тъй като предаването на вирусите се осъществява много по-често от кожата след допир на контактни повърхности. Трябва да сменяте салфетката или кърпичката няколко пъти на ден. Иначе, при кихане и кашляне вирусите се изхвърлят напред на разстояние един човешки бой...
    Мийте ръцете си често със сапун и вода, особено след кихане и кашляне. Друг удачен вариант е да използвате влажни кърпички със съдържание на алкохол.
    Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с пръсти, освен непосредствено след внимателно измиване с вода и сапун. Вирусите най-често навлизат в организма ни чрез лигавиците на очите и носа ни.

Грипът е по-сериозна инфекция от обичайните простудни заболявания

Грипът се отличава с рязкото повишаване на температурата; „стоварването“ на легло изведнъж, без период на постепенно отпадане на силите; внезапна поява на болки в гърлото без съмнения за характера на дразнене; наличие на кашляне, хрема или запушен нос и мускулни болки. При децата може да се наблюдава гадене и повръщане и/или диария. Протичането на заболяването е много по-тежко и „ви вади от строя“ за повече от 2-3 дни. При добра грижа преболедуването отнема седмица. Отлагането на почивката и покоя, необходими за оздравяването влошава състоянието на организма и води до усложнения.

Консултация от лекар непременно трябва да получите в случаите (дори отново!):
    на учестено дишане, поява на задух и посиняване на кожа,
    болка или напрежение в гръдния кош или корема при възрастните,
    наличие на замаяност, прояви на обърканост,
    при постоянно повръщане,
    при влошаване на състоянието след кратък период на подобрение,
    отказ от прием на течности и храна;
при децата още:
    отпуснато състояние, летаргичност, необичайна сънливост,
    при сухи пелени при преповиване, липса на сълзи,
    обрив по тялото.


Запомнете! Приемането на течности при заболяване е не по-малко важно от взимането на температуропонижаващото средство!