С представителя на „Албена тур“ в Русе Милена Гогева разговаряме във връзка с новостите в най-стилния български черноморски курорт през този сезон.

- Г-жо Гогева, измина един успешен сезон за „Албена“. Какви изненади е подготвил комплексът за гостите си през този сезон?
- Най-зеленият и уютен български черноморски курорт „Албена“ отново е подготвил изненади за туристите през летния сезон. Курортът ще посрещне гостите с интересни новости, които от една страна са свързани с развитието на комплекса като материална база, а от друга с туристическата услуга. Всяка година „Албена“ трябва да бъде интересна за клиентите, защото ние работим с постоянни клиенти. Тази година обаче се очертава по-тежък сезон предвид обстановката на изток от нас и южните ни съседки, които правят конкурентен туризъм. Затова „Албена“ трябва да отговори на конкуренцията и отново да има успешен сезон.
- Предвиждат ли се инфраструктурни промени в курорта?
- Тази година не се предвиждат фундаментални промени като построяване на нови хотели или изцяло реновиране на стари. Ще се довърши миналогодишното начинание и ще се изгради вторият етап на аквапарка. Още от първи юни гостите на ваканционното селище ще могат да се потопят в истинска водна магия в новия и най-модерен аквапарк в Европа „Аквамания“. През 2014 завърши първата фаза от строежа на атракциона, който заема площ от 30 000 кв.м и е с уникални водни атракции за деца и възрастни. През тази година гостите на аквапарка ще повишат адреналина си с още две атракции - 191-метрово „Торнадо“, както и 77-метрова пързалка за отвесно спускане „Свободно падане“. Двете пързалки ще са единствени по рода си в Европа. Те са конструирани и произведени от канадската фирма „ПроСлайд“. Посетителите могат да влязат в завладяваща надпревара помежду си на четирите писти с обща дължина 315 метра на атракциона „ПроРейсър“ или да се изкачат на 20-метровата кула и да изпитат тръпката на рафтинга на 183-метровия „Мамут“. През територията на аквапарка, разположен върху зона колкото пет футболни игрища, сред скалистите каньони, вълнуващи фонтани, водни оръдия и специални ефекти си проправя път Мързеливата река и шумят бързеите на Дивата река. Освен всичко това ще има и атракционен басейн и амфитеатрална сцена, където ще се провежда седмична анимационна програма.
За децата аквапаркът разкрива един истински рай от цветове, детски площадки с причудливи космически същества и миниатюри на пързалките за възрастни като детското „Торнадо“, детският „ПроРейсър“, детският „Туистър“ и детската „Мини река“. Шеметни водни ефекти и фонтани ще отприщят въображението на децата в „Космическата палуба на Костенурката“ или в „Лагуната на лунния кратер“. Изкачвайки пътя за спускане от пързалките, децата ще открият мистериозно устройство за телепортация, „Старгейт“, от което ще поемат към един приказен свят на радост и въображение. На разположение на малчуганите е „Барът на Галактическия пилот“ (Бар басейнът), върху стените на който извънземни, непознати цивилизации са оставили своите послания на забравени и непознати космически езици. Просторният „Звезден тунел“ (двуетажният снек бар) е кръстопътна точка за всички онези, решили да отпочинат със свеж галактически коктейл на сенчестата Бар Тераса. „Къщата на Млечния Път“ (Сладоледеният салон), разположен до търговските магазини, посреща гостите с ледени изкушения още при самото влизане в парка.
Гостите на хотелите „Примасол Ралица Супериор“, „Примасол Ралица Супериор Акваклуб“ и „Вита Парк“ ползват безплатно аквапарка, а за останалите посетители цените остават непроменени. „Аквамания“ ще бъде отворен до 15 септември от 10 до 18 часа.
- Заличен ли е споменът след миналогодишното наводнение в „Албена“?
- Следи от наводнението няма и всичко е под контрол. Работи се изключително упорито и по въпроса да няма бъдещи такива. Хотел „Гергана“, който пострада най-серизоно, ще работи на 100% пълен капацитет. По инфраструктурата в комплекса също всичко е възстановено.
- А какви новости се предвиждат за услугата ол инклузив в комплекса?
- Този сезон гостите ще бъдат изненадани от промените, които сме направили по ол инклузив концепцията в комплекса. На пръв поглед те изглеждат рестриктивни за постоянните гости на „Албена“, защото отпадат концепциите ултра и супер ол инклузив и се заменят съответно с ол инклузив плюс и ол инклузив. Това означава, че отпадат вносните напитки от менюто, както и късните часове на сервиране на алкохолни напитки, но се запазва бар-ресторантът на плажа. Хотелите „Компас“, „Панорама“ и „Алтея“ ще работят по системата ол инклузив, като при тях отпадат чадърът и шезлонгът на плажа. Те обаче ще бъдат заменени с безплатен преносим чадър на свободната зона на плажа в „Албена“. Тези изменения ще бъдат компенсирани с разнообразни и здравословни менюта.
На 13 места ще бъдат засети билкови кътове с естествени подправки и билки, а основната им функция ще е в помощ на главните готвачи като екодобавки в кухнята. Освен това на бюфет масите ще има биокътове и гостите ще могат да опитат свежите биопродукти на „Еко Агро“ и да ги комбинират в салата по избор на салатените барове. В седмиците на сезонните плодове ще се презентират вкусови качества на различните сортове плодове и зеленчуци. В бюфет ресторантите на „Фламинго Гранд“, „Калиакра“, „Ралица Супериор“, „Ралица Акваклуб“ и „Гергана“ за закуска ще се сервират смути шотове (здравословни напитки, направени от смачкани на пюре сезонни плодове и зеленчуци). Тази година акцентът върху детските менюта на бюфет ще бъде с фокус към здравословната кухня за малчуганите.
Продължава практиката за организиране на Chef‘s Dinner в четиризвездните обекти в активния сезон веднъж на всеки 2 седмици. Това е вечеря, на която главните готвачи и техните екипи представят своите творчески произведения на блок масата по предварително разработен тематичен сценарий, обясни Гогева. Елементите на сценария изпъкват в презентацията на ястията, технологията на приготвяне, декорацията в залата, облеклото на служителите, малките детайли. С това се цели да се създаде уникално преживяване по време на вечерята, подбуждане сетивните усещания у гостите, съчетани с елемент на изненада и създаване на незабравим спомен.
Дегустационни винени вечери с вина, произведени от масивите на „Албена“ (Совиньон Блан, Шардоне, Вионие, Мускат) ще се предлагат на гостите във винен бар „Дионисий“ на „Фламинго Гранд хотел“, а наред с това ще се представят технологията и философията за направата на вината.
С превъзходни десерти ще продължи да изкушава кафе-бар „Панорама“ на 15 етаж на хотел „Добруджа“, като се предвижда в менюто да се добави диетичен и диабетичен десерт на основата на натуралния заместител на захарта стевия.
С кулинарни курсове за „скучаещи жени“ ще изненадат своите гости майстор-сушист Атанасов и майстор-сладкар Секулидис. Положените от всеки участник усилия и труд ще бъдат възнаградени с признание-сертификат и дегустация.
- „Албена“ е известна с културния си дух и разнообразните музикално-артистични програми в комплекса. Ще продължи ли и тази година традицията с концертите на открито?
- Освен със здравословния отдих и традиционните спортни събития, „Албена“ се е погрижила и за културните развлечения. И през този сезон продължава традицията с концертите на открита сцена през месеците юли и август. Ще изненадаме също гостите и любителите на рока, които всяка година участват във фестивала в Каварна. „Албена“ предлага специални оферти за настаняване в рамките на фестивалните дни от 26 до 28 юни на база нощувка със закуска в хотелите в комплекса, както и безплатен организиран транспорт Албена-Каварна-Албена. Като партньор на Каварненския фест продаваме и тридневни билети за най-върлите фенове, които могат да се закупят от офиса на „Албена тур“ в Русе на ул. „Баба Тонка“ 1.  
През тази година „Албена“ ще изненада гостите и с плажен хокей, а за тийнейджърите е организиран нощен  бадминтон на стадион „Хоризонт“. Той се играе със светещи перца и ракети под звуците на хаус/дийп-хаус музика. Игрището се разчертава с флуоресцентна боя и има възможност за едновременна игра по двойки и организиране на турнири.
- Знаем, че „Албена“ като хотелиер има своя база в Приморско, както и във ваканционно селище „Бялата лагуна“. С какво се очаква да бъде по-различен този сезон за тях и ще има ли новости?
- Инвестициите този сезон са насочени към тези места, които в известна степен бяха пренебрегнати през последните няколко сезона. Тази година гостите на ваканционен клуб Приморско ще бъдат много приятно изненадани и трудно ще познаят миналогодишния комплекс. Клиентите ще се насладят на пакет ол инклузив в изцяло обновения ресторант „Бисер“ на три нива с прекрасни тераси и на модерен нов басейн, с което ще затворим цикъла и това ще бъде най-добрият ол инклузив в района.
Ресторантът, който обслужва гостите на хотел „Форест Бийч“, е климатизиран и е в изискан и модерен дизайн. На разположение на гостите са бар и ресторант „а ла карт“.
Обновеният ваканционен клуб предлага много новости, които да направят почивката незабравима. Гостите на туристическия комплекс ще бъдат посрещнати с обновен център. На специална сцена ще се провежда анимация на няколко езика. Ваканционният клуб разполага и с нови детски площадки и паркови зони. Той вече е с по-голяма паркинг зона, снек бар и магазин. В комбинация с тишината и прохладата на обграждащата комплекса прекрасна дъбова гора и ласкавото южно море, почиващите получават пълен релакс.
Хотел „Форест Бийч“ (бившият хотел „Нептун“) е изцяло реновиран и ще посрещне гостите със 100% завършен проект. Той е обзаведен в модерен и елегантен стил, който създава чувство на лекота, ефирност и чистота. 115 студия и 3 апартамента осигуряват пълен комфорт на посетителите. Те разполагат с хол, кухненски кът, оборудван с бяла техника и посуда, трапезария, баня с душ, WC, сешоар, просторна тераса, сейф във всяко студио и апартамент, безплатен Wi-Fi достъп и високоскоростен интернет.
Гостите могат да избират между обслужване на ол инклузив или нощувка със закуска, като туристите, настанени на база ол инклузив, получават по 1 чадър и 2 шезлонга за всяко студио на плажа на Приморско клуб. Хотел „Форест Бийч“ предлага възможност за организиране на конференции, срещи и други събития, а на разположение на гостите са пет зали, едната от които със 150 места и 4 зали с 30-50 места.
През този сезон гостите на хотел „Магнолиите“ ще бъдат настанени в стаи с нов, съвременен интериор и модерни LED телевизори. Освен това, докато са на басейна, те вече ще могат да се възползват от библиотеката на открито, която предлага богат избор от книги на 4 езика. Любителите на СПА услугите ще се насладят на новите екзотични процедури в СПА центъра на хотела.
Новите удобства и услуги в комплекса, съчетани с традиционно доброто обслужване и отличната кухня, гарантират едно незабравимо лято.
- Споменахте и „Бялата лагуна“, кажете нещо повече.
- В последните два-три сезона „Албена“ се опитва да върне славата на това място, което е познато на туристите от края на 90-те години. Комплексът е на 15 км от „Албена“ и предлага по-различен тип отдих. Това е любимо място за почивка с природни дадености на доста семейства с деца. След кратко прекъсване ваканционното селище започна да се обновява и този сезон ще посрещне своите гости с новопостроен корпус от студия в скандинавски стил. Комплексът се състои от икономичен корпус парк и корпуси със студия и едностайни и двустайни апартаменти с изглед море. Тъй като всички членове на семейството вече разполагат поне с едно устройство, което се зарежда, новопостроеният корпус е с увеличено количество контакти в стаите. Хотелът работи по формулата ол инклузив, а менюто е разработено от шведски шеф-готвач. Гостите ще могат да се освежат и с прясно изцеден сок от 100% ябълки. Освен ресторанта, който предлага седем тематични вечери, на разположение на гостите е и „а ла карт“ ресторантът на плажа „Diyan‘s“ (на името на готвача). През горещите летни дни посетителите ще могат да се насладят и на прохладата в двата басейна с гледка към морето. Комплексът разполага и със специален тийнейджърски кът, а за най-малките също има анимация. Вечер на амфитеатъра на плажа гостите ще се насладят на аниматорския екип, който ще се превъплъти в АББА. Комплексът разполага с мултифункционална спортна площадка и футболно игрище, фитнес и зала за гимнастика.