Канцлерката на Германия Ангела Меркел не гарантира, че Румъния ще може да се присъедини през тази година към шенгенската зона. Това заяви тя след берлинските разговори с президента на северната ни съседка Клаус Йоханис, който повдигна въпроса. За България Брюксел въобще мълчи.

"Последните доклади за Румъния бяха по-положителни, обсъдихме следващите стъпки. Но нищо не мога да кажа, въпреки че разбирам, че Румъния трябва да получи отговор за придвижването на този въпрос", каза Меркел, цитирана от румънската агенция Аджерпрес.

Вече няколко години на Румъния (и на България, бел.ред.) отказват присъединяване към шенгенското пространство, пише ТАСС. Брюксел се мотивира с това, че властите не се борят достатъчно ефективно с корупцията и не могат да обезопасят границите си, че не са изпълнили задълженията по интеграцията в обществото на циганите, които Франция и други страни започнаха да връщат обратно в Румъния (и България, бел.ред.), след като последните опитаха да се заселят на Запад след влизането на страната в ЕС.

Въпреки че в Румъния през последните две години вкараха в затвора бивш премиер, над десет министри и стотици служители в съдебната система, митниците и данъчните власти, позицията на Брюксел така и не се промени.

Доста нервно на това реагира в Букурещ премиерът Виктор Понта, който нарече ситуацията "унизителна" и предложи да бъде изключен Шенген от списъка с приоритетните задачи на правителството.

Румъния и България остават извън шенгенската зона и придвижването им към нея се разглежда от Брюксел предимно в пакет. По-рано в четвъртък българският президент Росен Плевнелиев увери председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, че по отношение на Шенген България се справя достойно. Държавният глава на РБ е убеден, че към края на 2015 България ще се придвижи по механизма за сътрудничество и проверка.