Русенските кабелни оператори „Нетуоркс България“ и „Делта“ са се договорили с „Нова Броудкастинг груп“ за излъчването на новия пакет „Диема екстра“, в който ще се излъчват занапред най-интересните футболни мачове от Англия, българското футболно първенство и Националната баскетболна асоциация. След първоначалното забавяне на преговорите споразуменията вече са факт, което вероятно ще зарадва всички любители на спорта.
Новите програми „Диема спорт“, „Диема спорт HD“ и „Трейс спорт старс“ вече вървят в мрежата на „Нетуоркс“, но от днес ще са кодирани. Който си плати днес или утре, ще може да гледа мачовете през уикенда. Засега плащането става единствено на каса, но се работи от април да стане възможно и с интерлев.
„Делта“ ще пусне „Диема спорт“ и „Трейс спорт старс“ след няколко дни, тъй като досега кабелният оператор нямаше кодирани канали и ще му трябва малко повече време за техническа подготовка.
Цената и при двата оператора е 3,96 лева на месец и е определена от „Нова Броудкастинг груп“. Тя ще се брои отделно от стандартните им телевизионни пакети. Както научи „Утро“, в договорите „Нова“ е поставила доста тежки условия на кабелните телевизии. Те ще заплащат таксите за определено минимално число потребители, независимо какъв брой техни клиенти си купят пакета. Операторите обаче на практика няма как да се противопоставят на такова силово налагане на условия, тъй като алтернативата е да губят абонати.