Европейската комисия (ЕК) започна нов вид мониторинг на България заради проблемите във финансовия сектор.

Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъците и митниците Пиер Московиси. Той отбеляза, че досега нашата страна бе в процедура по мониторинг за макроикономически дисбаланси, но сега се налага мониторингът да навлезе в нова фаза. Той вече ще бъде за "Прекомерни дисбаланси".

Това е последната фаза на наблюдение преди започването на наказателна процедура.

В прессъобщението на ЕК се казва, че онази част от банките у нас, които са местна собственост, са предизвикали тревога с някои свои практики, които биха могли да се отразят сериозно на финансовия сектор и на общата макроикономическа стабилност.

Еврокомисарят обясни, че сътресенията на банковия сектор у нас и тревогите за практиките на някои местни банки са част от причините за това решение. Сред останалите причини са равнището на корпоративната задлъжнялост и слабостите на трудовия пазар в България.

По неговите думи всички тези признаци показват опасности в макроикономически мащаб. Еврокомисарят посочи, че всички тези области изискват задълбочено внимание.

Той отбеляза, че комисията е предупредила за тях и миналата година и че за преодоляването им България се нуждае от решителни политически стъпки.