Европейската комисия (ЕК) обяви в четвъртък, че е започнала нова процедура срещу България заради прекомерни икономически дисбаланси.

Става въпрос за специален мониторинг по време на който правителството трябва да предприеме действия за преодоляване на несъответствията с макроикономическите критерии, заложени от ЕК.

До това решение е довела банковата криза от миналата година, която е предизвикала загрижеността на европейските институции за наличието на недобри практики в банките с български собственици, става ясно още от съобщение от Брюксел.

Според Еврокомисията сривът на Корпоративна търговска банка е предизвикал цялостна макроикономическа нестабилност. Като причини за налагане на мярката са посочени още корпоративната задлъжнялост и слабостите на трудовия пазар.

България до момента се намираше в процедура за несъответствия в тази област, а сега ще има по-задълбочено наблюдение на страната, уточнява еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

За подобни проблеми през ноември миналата година са сигнализирани 16 от държавите в ЕС. При 10 от тях, сред които и България, до момента няма последствия. Освен срещу България такава процедура е открита още срещу Франция. Под наблюдение, макар и не толкова строго, е и Германия.