С фалстарт започна делото срещу деветимата русенски автоконтрольори, които са обвинени, че през лятото на 2011 година са искали подкупи от шофьори. Двама са свидетелите, които твърдят, че са им искани пари на пътя, за да могат полицаите да си затворят очите и да прикрият нарушенията им. Единият е румънецът Сорен Димитреску, който вчера така и не се яви в съдебна зала, въпреки надлежното си призоваване чрез Наказателния съд в Букурещ. По негови думи са му искани суми на няколко пъти - и докато бил студент, и докато е пътувал в България вече като търговец. Другият изнудван шофьор е българин. 
Делото срещу Николай Иванов, Пламен Иванов, Румен Бонев, Искрен Жеков, Младен Иванов, Петър Илиев, Николай Костадинов, Андрей Петров и Цанко Цанев не тръгна заради служебна ангажираност на двама адвокати на общо четирима от подсъдимите. За да няма повече фалове, съдът посочи три дати през следващите месеци, които защитата да си „резервира“ за това дело и да не се стига до безкрайното му отлагане.
Пътните полицаи са отстранени от длъжност. Разказаха, че се изхранват с каквата работа намерят, но категорично отричат вината си.
Самото им хващане в крачка е съпроводено от специални разузнавателни средства. Данните сочат, че те не са искали огромни суми пари от шофьорите. В част от случаите става дума за 100 леи - около 50 лева.
Бившите автоконтрольори бяха задържани след акция в Северна България, под ударите на която попаднаха техни колеги от Плевен и Варна. Операцията и разследването са водени от Софийска градска прокуратура, но тъй като твърдените искания за подкупи са ставали на територията на Русе, делото се гледа от местния Окръжен съд.
Според неофициална информация акцията се е извършвала от агенти под прикритие, които заснели своите колеги в моменти на взимане на подкуп.