Постоянното увеличение на болните от коронавирус в областта увеличи натиска върху болничното лечение и от всичките 297 ковид легла в момента в петте болници са свободни само 83. Процентът на заетост е над 70 и непрекъснато расте. Само вчера Регионалната здравна инспекция отчете 103 новозаразени за предходното денонощие и девет излекувани. Трицифрено число на нови случаи на Ковид-19 се отчита за първи път тази година. Близък до вчерашния брой заразени бе установен на 19 декември - 106.  

Част от новите инфектирани вероятно ще бъдат настанени на болнично лечение и така заетите легла ще намалеят още.
По около 20 повиквания за пациенти с Ковид-19 приемаме денонощно на пулта на Спешна помощ тази седмица, а през предната бройката беше около 13, каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иванка Маринова. Според нея има завишение на заразените пациенти с коронавирус, но засега не е така драстично, както е било през ноември. Дежурните линейки откарват пациентите в двете университетски болници и в Белодробната „Д-р Димитър Граматиков“.
Най-много ковид пациенти има в „Канев“ и в „Медика Русе“ - общо 152. 
Специализираното отделение в държавната болница разполага със 109 легла за болни от коронавирус, 76 от тях са заети с пациенти с доказан Ковид-19. Засега имаме 33 свободни легла, ако и те се запълнят, ще разкрием допълнителни в други отделения и нито един заразен с коронавирус няма да бъде върнат, посочи за „Утро“ говорителят на болница „Канев“ Стела Кръстева-Стефанова.
Частната УМБАЛ „Медика Русе“ има 82 легла в ковид отделението. 76 са заети, като сред тях са и всичките 25 легла в реаницаията към отделението, обясни административният директор на стационара Алисе Муртезова. Тя също посочи, че ако ситуацията с коронавируса ескалира до нивата от ноември и декември миналата година, ръководството на болницата има готовност да преустрои други отделения за лечение на К-19.
В момента приемаме доста болни от ковид и всичките 45 легла в специализираното ни отделение се запълниха. За да примем всички нуждаещи се, подготвяме допълнителни стаи, каза зам.-директорът на Белодробната болница д-р Христо Метев. 
В отделението за лечение на болни от коронавирус към Комплексния онкологичен център има 30 свободни легла и ако другите болници в града се препълнят, сме готови да го отворим отново, посочи управителят д-р Камен Кожухаров.
В МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла има 31 ковид легла, като вчера 17 от тях бяха заети. 
Поради натиска на болничната помощ в региона днес областният щаб се събира да набележи мерки за справяне със ситуацията.