С тържествена церемония и полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата ще бъде отбелязана в Русе 137-ата годишнина от Освобождението на България. Ритуалът ще започне в 11 ч на националния празник Трети март, съобщиха от Общината. 
В 12 часа ще отвори врати обновеният музей „Баба Тонка“, който ще посрещне първите си посетители. Както „Утро“ писа, повече от две десетилетия този музей беше затворен, но от края на 2012 година общинската управа започна ремонт и реконструкция. В момента специалисти от Историческия музей подреждат експозициите в къщата, строена преди повече от век от сина на Баба Тонка Никола Обретенов. 
Празничен концерт-спектакъл ще събере русенци вечерта от 18 ч в Голямата зала на Доходното здание. В концерта ще вземат участие Общинският духов оркестър, Фолклорният танцов театър „Найден Киров“, балет „Импулс“ при Общинския младежки дом, детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство, актьори от Драматичен театър „Сава Огнянов“ и русенският клуб „Традиция“.