Русе ще бъде първият български град, в който ще бъде създадена туристическа обсерватория, съобщи вчера министърът на туризма Николина Ангелкова. Проектът ще се осъществява съвместно с Румъния и заедно със Световната туристическа организация. Обсерваториите ще бъдат натоварени с научни разработки в сферата на туризма и със събирането на статистическа информация, обясни Ангелкова, като подчерта, че в Русе ще се разчита на университета. Скоро предстои да представим детайлите по този проект и това също ще бъде в Русе, увери министърката.
До месец в града предстои да бъде открито регионално туристическо представителство на район „Дунав“, съобщи още министър Николина Ангелкова. Тя посети града, за да представи концепцията за развитие на туристическата индустрия и да присъства на премиерата на новия видеоклип за Русе. Както вече е известно, градът е център на единия от 9-те туристически района, на които е разделена страната. В срещата вчера участваха народните представители Пламен Нунев /по чиято инициатива е визитата на министърката/ и Свилен Иванов, кметът Пламен Стоилов и неговите заместници, ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев, председателят на ОбС Васил Пенчев, туроператори, хотелиери, журналисти. 
В район „Дунав“ се залага най-вече на круизния и на културно-историческия туризъм, обясни Ангелкова. Предстои да бъдат създадени и нови сдружения от по 4 общини, с които туристическото министерство ще си партнира по различните оперативни програми и проекти, каза министърката. В момента в страната има над 190 сдружения с такава насока и на министерството му е много трудно да избере кой е правилният партньор, каза тя. Ангелкова не скри, че е силно впечатлена от новия Екомузей в Русе и от изграждането на пешеходната зона в центъра на града.
На молбата на представител на туроператорския бранш при следващото си идване министърката да се разходи също и по кея и до Дунав мост, за да види това, което виждат чуждите туристи при първото си влизане в Русе, Ангелкова отговори, че е прекрасно запозната с инфраструктурата и с Дунав мост. Водим ежедневен диалог и с народните представители, и с румънските ни партньори за рехабилитацията на съществуващите пътища, за изграждане на нов Дунав мост, работим и по укрепването на кея, обясни тя. В средата на юни ще бъде открит реконструираният булевард „Тутракан“, включи се и кметът Стоилов. Той съобщи, че в момента Общината извършва проектиране за 30 ключови зони в града, като една от тях е зоната от Речна гара до зимовника. Не може да се строи без проекти, но и не може 50 години нищо да не е правено, а сега да искаме всичко да е идеално, възкликна Стоилов. За 10-15 години ще променим тотално визията на града, а Будапеща и Братислава, които давате като примери, са нашата цел, добави той.
Всички присъстващи на срещата в „Синема Сити“ изгледаха с интерес новия 3-минутен имиджов клип, изработен от клъстър за заснемане от въздуха. Интригуващият ракурс представя града по наистина впечатляващ начин, в клипа са включени архитектурни шедьоври, карнавални моменти, панорамни снимки от птичи поглед, романтични кадри с целувки на влюбени и барови интериори. С нито един кадър там не присъства културата, с която Русе се гордее традиционно - джаз форуми, „Мартенски музикални дни“, опера, изобразително изкуство. Оказа се, че това не е пропуск, а нещо, което тепърва ще бъде включено в този вид туристическа реклама. Това е един работен вариант, ние имаме дългосрочен договор с клъстъра, поясни кметът Стоилов и уточни, че сценарист на клипа е екип на ресора „Европейско развитие“ съвместно с клъстъра. Видеоклипът ще бъде предоставян на хотели и туроператори, премиерата му ще бъде на международната туристическа борса ITB в Берлин в началото на март, каза Стоилов.