Конкурс за директори на шест училища в Русе, Долапите, Горно Абланово, Николово и Ряхово започва днес с тест за кандидатите и ще приключи утре със събеседване в Регионалния инспекторат по образованието. Състезание ще има и за Общинския детски комплекс в Две могили.
13 педагози са подали документи, като част от тях са разработили стратегии за развитие на повече от едно училище. Най-много са кандидатите за русенските ОУ „Васил Априлов“ и ОУ „Отец Паисий“ - съответно шестима и четирима. По-двама педагози искат да оглавят училищата в Долапите и Николово.
Резултатите от двудневното пресяване ще станат ясни на 16 януари и протоколът ще е публикуван на интернет страницата на Регионалния инспекторат.
Такива конкурси за директори на училища се правят приблизително на три години. Няма точен график, обикновено това се случва тогава, когато има натрупване на овакантени от пенсионирани директори места, коментира началникът на инспектората Димитър Райнов.
В списъка на допуснатите след селекция по документи кандидати са бившият шеф на хуманитарната дирекция в общината Енчо Енчев и бившата директорка на закритото училище „Яворов“ Росица Кунчева. Местата си на изпълняващи досега длъжността ще защитават Биляна Алексиева, Росица Владова, Галина Илиева, Галя Георгиева, Румяна Георгиева и Ралица Георгиева.