Заговор на „Нова Броудкастинг Груп“ с големите играчи „Виваком“, „Мтел“ и „Близу“ бави пускането на новия пакет „Диема екстра“ в мрежите на по-малките кабелни телевизии, подозират от русенските „Нетуоркс“ и „Делта“. Каналите, в които „Диема“ мести най-атрактивните срещи от английската Висша лига и българското футболно първенство, тръгнаха в събота само за абонатите на тримата „големи“, докато преговорите с другите им конкуренти се забавят.
„Любимите ни монополи доволно потриват ръце. Разбрали са се с Нова тв - ще платят за новия канал, но имат условие - да не се дава новия пакет на малките оператори. Или поне да ги забавят доколкото може. Така миналата сряда ние, агнетата от „Нетуъркс“ отиваме на среща с Нова тв да договаряме условия. Да, всичко е много точно, ще преговаряме, ама не днес, отвръщат ни. Каналът тръгнал. Идва събота и неделя. Потребителите реват - „Ще се откажем и ще отидем при „Виваком“. Телефоните не спират да звънят през целия уикенд! Ние им се обаждаме отново: Кога ще сключваме договор? Нова казват - всичко е много точно, изчакайте“, разказа управителят на „Нетуоркс България“ Свилен Максимов.
Бяхме много изненадани, когато каналите тръгнаха в събота, въобще не са ни изпратили даже условията си, по които да преговаряме за договор. Подписали с „Близу“, с които са си стари дружки, въпреки че те не са толкова голям играч. И с „Виваком“. А с „Булсатком“ примерно - не. И с никой от регионалните кабелни оператори, каза управителят на „Делта“ Юлиян Йорданов.
И от двете русенски кабелни телевизии бяха категорични, че абонатите им ще получат новите спортни канали във възможно най-кратките срокове. Доколкото обаче това зависи от тях. Знае се, че за пакета „Диема екстра“, в който влизат каналите „Диема спорт“ и „Трейс спорт старс“, ще се плаща отделно и цената ще бъде 4 лева. Каналите ще бъдат кодирани и ще ги гледат само тези, които си платят. Всичко това е ясно, но пазарлък винаги има, защото Нова искат гарантиран брой абонати. Ако този пакет го платят примерно 1000 клиенти, а Нова тв искат минимална гаранция от 10 000, това означава, че всеки месец операторът ще бъде на загуба с 36 000 лева.
Потребителите също се натоварват, защото за всичко, което досега са гледали безплатно, вече им искат 4 лева на месец. Става въпрос най-вече за мачовете от Англия, към които има огромен интерес и струват най-скъпо. Другото спортно съдържание в „Диема екстра“ едва ли ще предизвика кой знае какъв интерес. В интернет форумите вече се завъртя и виц - „4 лева за българските мачове? Малко са, за да ги гледаме, трябва да ни дават повече“.