„Делта“, „Нетуоркс“ и „Близу“ се обединяват за общ отпор срещу неправомерните според тях действия на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, която не се отказва от намерението си да премахва „незаконни“ въздушни кабели за интернет и телевизия. Операторите обжалват действията на регулаторното ведомство в съда и са готови след произнасянето на магистратите да заведат и колективен иск срещу държавата за причинените им щети, обявиха представители на трите компании на съвместна пресконференция днес.
Както „Утро“ писа, РДНСК-Русе се задейства отново миналия месец, за да изпълни заповеди за премахване на въздушни мрежи, издадени още през 2011 г. Общият им брой е 57, като през миналата година са издадени още 12.
Ако премахването се осъществи, между 30 и 35 хиляди русенски домакинства ще останат без интернет и телевизия, изчисляват операторите. Съдът вече спря изпълнението им, заради заведените срещу дирекцията дела. Първото заседание по тях е насрочено за 11 юни. Междувременно Община Русе издаде и на трите фирми Удостоверения, съгласно които изградените преди много години, когато подобни изисквания не са съществували, въздушни мрежи са търпими, т.е. законни.
РДНСК-Русе обаче не признава тези удостоверения. Кабелните оператори твърдят, че шефката на дирекцията Кремена Попова дори си е позволила да заплашва Общината  в лицето на зам.-кмета Димитър Наков и главния архитект Симеон Рангелов, че ако ги подпишат, занапред всички издавани от тях разрешителни за строеж ще бъдат оспорвани и ще им се пречи по всякакъв начин.
Зад такава непонятна упоритост се крият или някакви особени лични причини, или защита на корпоративни интереси на конкурентни компании, смятат кабелните фирми. По техни данни от миналогодишната акция по премахване на въздушни мрежи от РДНСК всеки от тях е претърпял загуби от около половин милион лева.