Студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия представиха свои курсови проекти, свързани с подготовката на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Две групи млади хора работиха повече от месец по подготовка на проекти, които подпомагат града ни в надпреварата за най-авторитетния приз в областта на културата в Европа.

Бъдещите архитекти са направили изключително впечатляващи, иновативни и креативни разработки, които ще станат част от кандидатурата на старата столица на финалния етап от съревнованието за титлата.

Освен архитектурни и урбанистични решения младите архитекти са изпълнили изключително задълбочени и детайлни проучвания на терен. Изработили са поредица от предложения за концептуални проекти и конкретни събития, които ще бъдат изключително полезни в процеса на подготовка документите и програмата за финалното състезание за Европейска столица на културата.

Богато илюстрованият материал на курсовите проекти, придружен с карти, схеми, диаграми, концепциите и проектите за събития, ще бъде представен в началото на следващата седмица във Велико Търново пред съсловието на архитектите, гражданите и медиите. Двата екипа, изготвили проектите, ще се срещнат и с работната група, която подготвя кандидатурата за Европейска столица на културата. Ще бъдат обсъдени възможностите голяма част от предложените от младите архитекти проекти да станат част от кандидатурата, посочват от пресцентъра на общината.