Задават се дигитални Тъмни векове, предупреди вицепрезидентът на Google Винтън Сърф. 71-годишният интернет гуру смята, че това може да се случи, защото противно на съвременните схващания следващите поколения няма да имат достатъчно добра представа как живеем днес.
На научна конференция в Калифорния Сърф заяви: „Ако мислим 1000 или 3000 години напред в бъдещето, трябва да се запитаме как съхраняваме всичките необходими битове, за да интерпретираме правилно дигиталните обекти, които създаваме. Ние равнодушно и без да осъзнаваме изхвърляме всичките си данни в нещо като информационна черна дупка. Така бъдещите модерни компютри няма да могат да разчитат съдържанието от днешния софтуер”.

Винтън Сърф даде за пример Дорис Кърнс Гудуин (бел. ред. – известна американска писателка, историк, биограф, политически коментатор), която използва за книгата си ”Екип от съперници. Политическият гений на Ейбрахам Линкълн” писма от съответния период. В сравнение с нея бъдещите историци няма да имат достъп до съвременната имейл кореспонденция, която ще изчезне безвъзвратно, „защото никой не я е запазил”, или просто няма да могат да я разчетат, защото е писана на изчезнал преди векове софтуер.

Сърф отхвърля разпространеното мнение, че „важните” неща ще бъдат съхранени по един или друг начин от идните поколения. Според него „някои документи или транзакции ще имат значение, което няма да бъде осъзнато и оценено от хората след стотици години”.
Вицепрезидентът на Google съветва да принтираме фотографиите си. А когато работим с големи масиви от данни, да направим снимка на всеки начин, по който може да бъде отворен даден файл и да съхраняваме изображението заедно със самия файл.