Американската армия частично разсекрети документи, свързани с идентичността на предполагаемия лидер на групировката "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади.

Документите, които са на разположение на електронното издание Business Insider, са заведени през 2004 г., когато почти година Ал Багдади е бил в американски затвор в Ирак. В тези документи той фигурира с истинското си име - Ибрахим Ауад Ибрахим ал-Бадри. Според експерти, преди десет години Ал Багдади е задържан случайно - по време на посещение на свой приятел, който е бил целта на службите за сигурност.

В картона на задържания Ал Багдади в графата "професия" е записано "административна работа / секретар." През 2014 г., според протокола, той е бил на 43 години, но информация за месеца и деня на раждането е заличена от военната цензура САЩ, както и данни за близките членове на семейството на Ал Багдади, с изключение на чичо му.

Действията на джихадистката групировка ИД, която завзе голяма територия в Ирак и Сирия, се превърна в един от главните световни проблеми през 2014 година. Групировката, която според ЦРУ наброява около 30 хиляди бойци, провъзгласи на окупираните от нея територии халифат и се стреми да разшири своите завоевания.