Април да се включи в зимния период и таксата за тротоарно право да е с 50% намаление, настояват от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе. Мотивите са, че предвид променливите климатични условия и температури през последните години през април не спира да вали дъжд, а понякога и сняг. Това става ясно от изпратено до общинските съветници писмо по повод промените в наредбите за търговската дейност и за определянето на местните такси и цени на услуги, които ще се разглеждат на предстоящата сесия. Всъщност те не засягат периода, през който таксата за тротоарно право е намалена наполовина, и той си остава от 31 октомври до 1 април. Тя се плаща само от заведенията, които през зимния период не махат подвижните си съоръжения като огради, стойки, цветарници, витрини и други. Новото, което се предлага, е от този бонус да бъдат лишени заведенията с найлонови „аквариуми“ за пушачи, както и трайно оградените летни градини.
От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите обръщат внимание и на неравнопоставеността на заведенията по отношение на упражнявания от общината контрол по спазването на наредбите. „Доста от заведенията, които нямат необходимите заграждения, не плащат нищо на общината, поставят си маси и столове пред заведенията и в слънчевите дни от 31 октомври до 1 април, и по никакъв начин не се контролират от общината“, се казва още в писмото.
Предложените промени в двете наредби и писмото на ресторантьорите породиха дискусия на вчерашната комисия по бюджет и финанси. Иван Иванов от БСП попита какъв е размерът на очакваното увеличение на приходите, а от администрацията му отговориха, че се очаква 25% повече от такси за заета площ от заведенията през зимния период.
По повод твърденията в писмото на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите за липсата на контрол Александър Неделчев от БСП бе категоричен, че това е факт. Всеки си вади когато му скимне маси и столове и очевидно се налага промяна в санкциите, коментира той и попита дали има анализ на наложените от служба КООРС глоби за неправомерно поставяне на маси и столове.
Зам.-кметът Даниела Шилкова бе категорична, че не може да даде становище по писмото, тъй като при тях то не е пристигнало, но заяви, че няма сигнал, на който общината да не е реагирала незабавно.