С 600 лева по новооткритата си банкова сметка може да похвали регистрираното преди около седмица сдружение с общественополезна дейност „Децата на Бъзън“. 100 лева от сумата е събрана от жители на селото, а 500 - дарена от земеделци, съобщи за „Утро“ кметицата на Бъзън Василена Цанкова.
До регистриране на сдружението се стигна по инициатива на населението в кметството, което иска да си върне обратно продаденото без съгласието на хората училище. Освен че сградата на бившето школо от няколко години е частна, тя се руши и е обречена на унищожение. Идеята на местните жители е да стартират благотворителна дарителска кампания, а със събраните пари да си откупят училището. В неформални разговори новите собственици на сградата са се съгласили да я върнат на населението. След като отново училището мине в общински ръце се цели тя да стане център за обучение и забавления на децата в селото, за да може да задържи младите семейства.
Както „Утро“ писа, училището, строено с ръцете и труда на местните хора бе продадено за около 57 000 лева след направен ремонт. Решението за закриване на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в селото е взето на сесия на ветовския общински съвет от 14 март 2008 година. Тогава учениците от Бъзън са били пренасочени към СОУ „Васил Левски“ във Ветово. Предложенията за тези промени са дошли от тогавашния кмет Рейхан Хабил. Всичко това става малко преди Бъзън да премине към територията на Русенска община след проведен референдум - период, през който Ветово продаде няколко имота, за да изстиска каквото може в своя бюджет от отцепващото се село. Идеята на новия собственик на сградата е била да трансформира училището в старчески дом, но това така и не е станало.
Всеки, който иска да помогне на жителите на селото да си върнат училището, може да го направи с дарение на левовата банкова сметка на сдружението в
„Райфайзен банк“ ЕАД.
IBAN BG95RZBB91551005642176
BIC RZBBBGSF
Сдружение „Децата на Бъзън“