Ето някои от основните точки на споразумението между проруските сепаратисти и представителите на Киев, подписано в Минск, където преговаряха президентите Владимир Путин, Петро Порошенко и Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Документът от 13 точки в голяма степен повтаря "протокола" за прекратяване на огъня, подписан на 5 септември в Минск и развит в меморандум на 19 септември, който обаче не доведе до траен мир.

Новият текст разширява буферната зона, откъдето трябва да бъдат изтеглени тежките оръжия, и набляга на контрола на границите от украинските сили и на преразглеждането на украинската конституция.

Прекратяване на огъня

Страните в конфликта се задължават да съблюдават двустранно прекратяване на огъня от 15 февруари в полунощ (събота 22 ч. по Гринуич) в районите на Донецк и Луганск.

Споразуменията от септември м.г. също предвиждаха прекратяване на огъня, но не бяха спазвани дълго. Ново прекратяване на огъня, установено на 9 декември, също остана мъртва буква.

Изтегляне на оръжията

Документът предвижда изтеглянето на "всички тежки оръжия на двете страни", за да се установи буферна зона широка от 50 км до 140 км в зависимост от типа тежки оръжия.

Предишните споразумения предвиждаха зона с ширина 30 км.

За установяване на тази разширена буферна зона документът изисква украинската армия да изтегли артилерийските си единици от сегашната фронтова линия, разположена по- на запад от тази от септември м.г., като се има предвид, че бунтовниците оттогава завзеха територии.

Бунтовниците пък трябва да се изтеглят спрямо тогавашната фронтова линия – тази от септември.

Новозавзетите територии фактически се прибавят към разширената буферна зона.

Изтеглянето на тежките оръжия трябва да започне максимум два дни след влизане в сила на прекратяването на огъня и да завърши след 14 дни.

Текстът предвижда също "изтеглянето на всички чужди въоръжени групи, военно оборудване и наемници от украинска територия под наблюдението на ОССЕ" (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа).

Освобождаване на "заложниците"

В документа е предвидено освобождаването на всички затворници и заложници, задържани от началото на конфликта през април. Това условие вече бе поставяно в предишните споразумения, но бе изпълнено само отчасти. Последната голяма размяна на стотици пленници стана в края на декември

Политически диалог

Както предишните споразумения, новият документ предвижда насърчаване на диалога с цел организиране на местни избори в съответствие с украинското законодателство и за определяне на бъдещия статут на регионите Донецк и Луганск.

Предвижда се да бъде обявена амнистия за всички бойци, участвали в конфликта.

През септември Киев гласува закон за "специалния статут" на териториите, които са в ръцете на бунтовниците, който им дава повече автономия, гарантира свободното използване на руски език и определя 7 декември за дата за организирането на местни избори.

Друг закон предвиждаше амнистия на част от сепаратистките бойци.

Бунтовниците обаче отхвърлиха това предложение и организираха на 2 ноември собствени президентски и парламентарни избори, които бяха осъдени от Киев и западните държави.

Украйна накрая обяви отмяната на двата закона и в средата на ноември спря бюджетното финансиране на териториите под контрола на сепаратистите. Оттогава бунтовниците непрекъснато изобличават "икономическата блокада", наложена от Киев.

Вдигане на икономическата блокада

Документът уточнява, че "условията" за подновяване на икономическите и социалните връзки, в това число изплащане на пенсиите, между зоните, контролирани от украинските сили и тези от бунтовниците, трябва да бъдат дефинирани.

Украйна трябва да възстанови функционирането на банковата си система в районите в конфликт.

Контрол на границата

Отговорността за контрола на границата принадлежи изцяло на украинските сили в "цялата зона на конфликт" след организирането на местни избори.

Нова конституция

Текстът предвижда нова украинска конституция до края на 2015 г. при децентрализиране на районите на Донецк и Луганск след споразумение с представителите на тези зони.