Владимир Путин претърпя несполука на срещата в Минск - опитаха се да му отнемат стола. Руският президент се наведе да изтегли стол и да седне, но домакинът Александър Лукашенко, увлечен в разговор с Меркел, му попречи, като здраво държеше и дърпаше облегалката. Кадрите обиколиха интернет и възникна въпрос дали президентът на Беларус не показва мускули на колегата си.

Видеозапис разкри и разговор в кулоарите между Порошенко и Лукашенко срещу Путин. Украинецът казва: “Тежко е. Той завъртя нечестна и мръсна игра.” “Знам, знам. Всички разбраха това”, отвръща Лукашенко, кимайки с глава.

500 журналисти от цял свят, будували цяла нощ на срещата, гадаеха и

тълкуваха символите,

тайните знаци и пикантните моменти от преговорите в Минск. Ангела Меркел и Франсоа Оланд например пристигнаха с различни самолети, но на срещата ги закара една лимузина с две знаменца, отбелязва Алексей Квашенкин от НТВ. За целта се наложи френският президент да чака канцлера на летището почти час.

“Значи двамата са искали да си поговорят в колата за това, което предстои. Явно преди това не са се чули по телефона, както бе съобщено. Логично - Меркел току-що се бе върнала от Вашингтон”, коментира Владимир Шевченко, шеф на протокола при Михаил Горбачов и Борис Елцин.

На срещата беларуският президент Лукашенко

поднесе на Меркел бели лалета

Известната флористка Валентина Сафронова обясни пред НТВ, че посланието, шифровано в тях, е спокойствие и хармония. “Белият цвят е символ на мира и чистотата”, обясни тя.

Всички пристигащи Лукашенко съпровождаше, като ги хващаше под ръка, сякаш се боеше да не размислят и да си отидат. Така постъпи и с Порошенко, но той веднага освободи ръката си.

Всички следяха дали Путин и Порошенко ще се ръкуват. След като това стана, руският лидер потри длани. Това се тълкува като готовност за активни действия и поемане на инициативата. “Този жест е на човек, уверен в себе си и готов за всякакъв развой на събитията”, каза психологът Сергей Мартинов.

Наблюдателни забелязаха, че  масата за 4-мата лидери в Минск бе

наредена за трима души и с три чаши. Какво е това - намек, протоколна грешка или пропуск поради бързане?

Журналистите, които киснаха цяла нощ пред вратите на преговорите, се разтичаха да гонят полудяла котка, която избяга навън и се качи на дърво. Новинарите домъкнаха стълба и столове, за да я свалят и нахранят.