В обстановка, напомняща луксозни барове и модерни ресторантски сепарета, вече провеждат учебната си практика момичетата и момчетата от Професионалната гимназия по туризъм. Това става в двата чисто нови кабинета, които са изградени и обзаведени благодарение на спечелен проект за модернизиране на професионалното образование към просветното министерство. Двете нови помещения се намират в приземния етаж на сградата на ПГТ и доскоро приличаха на бомбоубежища или на декор за „Парижките потайности“. Сега гимназистите влизат през отделен вход и се озовават в двете зали, които пресъздават бъдещата им работна обстановка - два барплота и почти всичко, необходимо за усъвършенстване на бармани и сервитьори - шейкъри, фрапе машини, ледогенератор, чаши, чинии, плата. За учениците има специални съблекални, а и в двата кабинета са поставени климатици.
Общата стойност на проекта, по който работим от година, е 100 000 лева, нашият партньор - хотел „Теодора Палас“, участва със съфинансиране от 10 хиляди лева, обясни директорката на ПГТ Ренета Вълева.
Сътрудничим още от създаването на хотела и се радваме, че при нас вече работят випускници на гимназията, каза управителката на „Теодора Палас“ Велина Цекова.
Впечатлен съм от новата придобивка, призна началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов, който поздрави екипа на гимназията.
С приветствие и с обещание за подкрепа в бъдеще към преподавателите и учениците се обърна Красимир Иванчев, председател на русенския Съюз на хотелиерите и ресторантьорите, откъдето неотдавна дариха 800 лева за дооборудване на кабинетите.