Румънското министерство на отбраната отхвърли твърдения, че е започнал процес на мобилизация на резервисти и набиране на младежи в контекста на украинската криза, след като в медиите се появиха редица спекулации по този въпрос, съобщи информационният сайт Зиаре.

"Министерството на националната отбрана категорично отрича съществуването на какъвто и да е процес на мобилизация на резервистите или на набиране на младежи на територията на Румъния", се посочва в публикувано днес прессъобщение.

Министерството на отбраната отбелязва, че мобилизация на резервистите или свикване на младежите за отбиване на задължителната военна служба са възможни само в случай на обявяване на военно положение или на мобилизация.

Зиаре напомня, че в румънските медии неколкократно се появяваха спекулации за възможна мобилизация на резервистите и наборниците, след като миналата пролет в контекста на кризата в Украйна в Държавен вестник беше публикуван моделът на медицинския формуляр, който всички младежи между 20 и 35 години трябва да представят пред местните военни комисия, за да бъдат записани в армията в случай на война.